Hlavní obsah

Trump chce registrovat všechny muslimy, Bush zase vrátit vojáky do Iráku

– Washington

O nový skandál se v USA postaral prostořeký republikánský kandidát Donald Trump, který znovu vede průzkumy. Prohlásil, že by dal registrovat všechny muslimy. Trump vyhrocuje debatu, a tak o rázné výroky není nouze ani u dalších kandidátů. Ben Carson mluvil v souvislosti se syrskými uprchlíky o vzteklých psech, Jeb Bush by zase vrátil vojáky do Iráku.

Foto: Scott Morgan, Reuters

Donald Trump

Článek

„Budeme muset dělat věci, které jsme nikdy nedělali a o nichž jsme si v této zemi nemysleli, že nastanou, ve smyslu informovanosti o nepříteli. Některé lidi to naštve, každý teď ale podle mě cítí, že bezpečnost má přednost,“ prohlásil Trump v reakci na teroristické útoky v Paříži v rozhovoru pro server Yahoo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na dotaz, zda to může znamenat registraci muslimů ve zvláštní databázi nebo zavedení zvláštních dokladů, Trump připustil, že takové opatření by mohlo přijít.

Když se ho následně novináři tázali, jaký by byl rozdíl mezi takovým postupem a praxí nacistů, kteří ukládali povinnou registrací Židů, které se pak rozhodli vyhladit, odpověděl Trump opakovaně: To mi povězte vy”.

Carsonovi vzteklí psi

Teror v Paříži vyvolal v USA vášnivou debatu o syrských uprchlících. Některé státy, v jejichž čele stojí republikánští guvernéři, už ohlásily, že žádné Syřany nepřijmou. Do debaty přilil oheň další prezidentský kandidát, neurochirurg Ben Carson, který je v průzkumech překvapivě druhý.

„Když vám u domu pobíhá vzteklý pes, asi si o něm nebudete myslet nic dobrého. A zřejmě tam venku nenecháte děti,“ poznamenal v Alabamě k tématu. „To neznamená, že nenávidíte všechny psy,“ doplnil.

Bush chce zpátky do Iráku

To další z rodu Bushů, který zatím v průzkumech navzdory očekáváním významně neboduje, po teroru v Paříži požaduje, aby se do boje proti Islámskému státu, který se k útokům přihlásil, zapojily i americké pozemní jednotky. Podle Bushe by se měly vrátit do Iráku, jehož část Islámský stát ovládá.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Podle Bushe by Američanům měli pomoci spojenci z NATO, ale i arabští partneři. Bush také v souvislosti s terorismem prohlásil, že by měla zůstat v provozu kontroverzní věznice Guantánamo na Kubě, kde USA stále zadržují bez obvinění osoby podezřelé z terorismu.

Reklama

Související články

Jeb Bush se pustil do Trumpa, je prý levicový

Jeb Bush se pustil do miliardáře Donalda Trumpa, který je zatím v čele mezi kandidáty usilujícími o nominaci republikánů do prezidentských voleb. Bushův tým...

Výběr článků

Načítám