Hlavní obsah

Egypt zabil jednoho z vůdců Islámského státu na Sinaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Káhira
Aktualizováno

Egypt v pondělí oznámil, že jeho policisté zabili jednoho z vůdců místní odnože Islámského státu Ašrava Alího Hasanajna Gharáblího. Mělo se jednat o „jednoho z nejnebezpečnějších teroristů” místní buňky IS. Zabit byl prý při honičce s policisty, kteří se ho snažili zatknout.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Egyptští vojáci na Sinajském poloostrově

Článek

Gharáblí patřil k nejhledanějším členům egyptské odnože IS. Podle ministerstva působil v buňce, která letos v srpnu zabila chorvatského rukojmího Tomislava Salopeka. Podílel se taktéž na útocích na egyptské policisty a vojáky na Sinaji, je spojován s útokem na italské velvyslanectví v Káhiře a také s vraždou amerického zaměstnance jedné ropné společnosti.

Právě egyptská odnož Islámského státu se přihlásila k útoku na ruský Airbus A321 letící z Šarm aš-Šajchu do Petrohradu. Letoun se zřítil na Sinajský poloostrov a všech 224 lidí na jeho palubě zahynulo.

Egypt zatím příčinu havárie oficiálně neoznámil. I když se stále větší množství zemí přiklání k tomu, že na palubě byla bomba, Káhira to odmítá jako předčasnou spekulaci.

Zkázu airbusu mají pomoci vysvětlit experti FBI

Spojené státy vyhověly žádosti Rusů a pověřily Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby jim s pátráním po příčině pádu jejich dopravního airbusu pomohl.

Forenzní experti úřadu by měli pomoci s analýzou úlomků trosek.

V současnosti se na vyšetřování letecké tragédie podílí odborníci z Ruska, Egypta, Německa a Irska. Nyní zaměřili svou pozornost na podivný zvuk, který před pádem zachytila jedna z černých skříněk. [celá zpráva]

Kreml sice nechtěl o bombě spekulovat, v pátek nicméně – stejně jako předtím Británie a Spojené státy – rozhodl o zrušení letů přes Sinajský poloostrov a evakuaci ruských občanů. Už jich bylo evakuováno 23 000 z cca 80 000.

Otupit hrany

Není to poprvé, co FBI a její ruská obdoba FSB spolupracují. Pokud mají společného nepřítele, jako jsou teroristé, dělají to běžně. Tentokrát je ale situace jiná, protože vztahy obou zemí kvůli konfliktu na Ukrajině i v Sýrii, jakožto i dalším sporům, jsou na nejhorší úrovni od pádu Berlínské zdi, upozornil deník The New York Times.

A právě společné vyšetřování by mohlo pomoci otupit hrany. Ruští vyšetřovatelé sice skutečně mohou potřebovat americkou pomoc, může ale jít také o snahu prezidenta Vladimira Putina vyvést jeho zemi alespoň částečně z izolace, do níž ji dostal anexí Krymu, analyzuje dále americký deník.

Už při náletech na Sýrii se podařilo vyřešit spory a zajistit způsoby, jak se vyhnout kolizím nebo nežádaným střetům. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Ruské bombardéry proto mohly útočit i na hlavní město IS Rakku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám