Hlavní obsah

Obama slíbil mírovým misím OSN dvojnásobný počet vojáků USA, zapojí se i Češi

– New York • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pondělí na summitu o mírových misích OSN přislíbil zdvojnásobit počet amerických vojáků, kteří budou pro takové operace vedené Organizací spojených národů k dispozici. Summitu v New Yorku, který se koná na okraj Valného shromáždění OSN, se za Českou republiku účastní premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama při projevu před Valným shromážděním OSN

Článek

"Dnes jsme se sešli, abychom reformovali mírové operace," řekl Obama na úvod setkání, na které spolu s generálním tajemníkem OSN pozval zástupce vybraných států podílející se na mírových misích. Obama řekl, že summit svolal proto, aby upozornil, že několik málo zemí nese za operace odpovědnost.

Česko nejmenoval

V této souvislosti americký prezident přislíbil, že i Spojené státy se hlásí ke svému podílu, proto Washington zvýší pro OSN zdroje, mimo jiné zdvojnásobí vojenský personál. Řekl také, že zvýšit stavy vojáků a policistů pro mírová nasazení slíbilo přes 50 zemí, mimo jiné Bangladéš, Finsko nebo Čína, Českou republiku Obama nezmínil. Dodal, že státy jsou ochotny vyčlenit na operace i helikoptéry či zdravotnické vybavení.

Obama zdůraznil, že spolu s reformou mírových misí se musí změnit i přístup k ochraně civilistů. Zlepšit a zefektivnit se podle něj musí také ochrana účastníků mírových misí.

"Míroví vojáci nikdy nečelili takovým hrozbám jako nyní, stojí proti nám radikální kriminální skupiny," řekl generální tajemník. Dodal také, že již dlouho nebyl tolik viditelný prostor ke zlepšení a zreformování mírových misí. "Tohle je první taková příležitost za posledních 15 let," dodal s tím, že účast tolika představitelů zemí a učinění tolika závazků představuje bezprecedentní snahu mírové mise změnit a posílit.

ČR se zapojí do mírových misí

"Česká republika se nyní, po mnoha letech téměř úplné absence v misích OSN, rozhodla pro postupný návrat do těchto operací. Tento krok vlády České republiky reflektuje náš zájem být zodpovědným členem mezinárodního společenství," řekl v projevu Sobotka.

Premiér připomněl, že v následujících měsících Česko vyšle své příslušníky speciálních sil do mise MINUSMA, v rámci které se připojí k nizozemským vojákům v jejich úsilí stabilizovat situaci v Mali, a že Praha dále vysílá důstojníky do velitelské struktury UNDOF na Golanských výšinách. Původní mandát misí na roky 2015 a 2016 se zapojením na Golanech nepočítal. Sobotka také připomněl, že Česko dosud každoročně dávalo k dispozici 50 vojáků pro případné vyžádání OSN pro speciální dočasné operace (UNSAS).

"Dále jsme připraveni poskytnout naše specialisty z řad policie, zdravotnického personálu a další zkušené experty. Prozkoumáme též možnosti poskytnout potřebnou vojenskou či lékařskou techniku," dodal na summitu premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám