Hlavní obsah

Pedofily i ty, kteří je kryli, poženeme k zodpovědnosti, ujistil papež

Papež František se v neděli během své cesty po USA sešel ve Filadelfii s pěti oběťmi sexuálního zneužívání v dětství a řekl jim, že „hluboce lituje každého případu, když se přihlásili se svými příběhy a lidé jim nevěřili“.

Foto: Cj Gunther, ČTK/AP

Papež František ve Filadelfii

Článek

Ubezpečil je, že jim věří a že biskupové, kteří chránili pachatele, se budou zodpovídat.

„Slibuji vám, že budeme sledovat cestu pravdy, kamkoli nás může zavést,“ řekl František španělsky. „Kněží a biskupové budou povoláni k zodpovědnosti, když zneužívají nebo nechrání děti,“ uvedl.

O několik minut později na setkání biskupů z celého světa, kteří přicestovali na Světové setkání rodin, zopakoval: „Bůh pláče nad tím, co se stalo dětem.“

Vatikán od roku 2004 do roku 2014 kvůli sexuálnímu obtěžování dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalších 2572 potrestal menšími tresty.

V neděli jako vrchol návštěvy celebroval ve Filadelfii mši pod širým nebem. Během ní ocenil rodinu jako „továrnu na naději“, žertoval o tchyních a rozbitých talířích. Varoval před tím, že „se zdá, že svět se mění na obří supermarket, který vede lidi k tomu, aby se na nic a na nikoho nevázali“.

„Dnes rozhoduje konzum. Spotřebovávat vztahy, spotřebovávat přátelství, spotřebovávat náboženství,“ upozornil.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama s manželkou přivítali papeže v USA

Papež František dorazil na šestidenní návštěvu USA. Na letecké základně Andrews nedaleko Washingtonu ho v úterý v 22:00 SELČ přivítal prezident Barack Obama...

Výběr článků

Načítám