Hlavní obsah

V Kalifornii schválili zákon o asistované smrti

Kalifornský zákonodárný sbor i přes odpor náboženských skupin schválil zákon o eutanazii, podepsat ho ještě musí guvernér Jerry Brown. Zda ho Brown, který byl v mládí studentem jezuitského semináře, podepíše, zatím nesdělil, uvedla v noci na sobotu agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákon po týdnech vášnivých sporů schválila ve středu dolní komora kalifornského parlamentu, v pátek tak učinili i senátoři. Pokud zákon Brown podepíše, budou moci lékaři těžce nemocným pacientům předepsat preparáty k ukončení života.

Nárok na eutanazii budou mít jen ti, u nichž nejméně dva nezávislí lékaři potvrdí, že nemocnému nezbývá více než půl roku života. Psychicky nemocní pacienti na eutanazii právo mít nebudou. Podvod či zneužití se bude v Kalifornii trestat jako těžký zločin.

Asistovaná smrt je z amerických států legální v Oregonu, Montaně, Vermontu a ve státě Washington. V Kalifornii se stoupenci eutanazie pokusili zákon prosadit několikrát, dosud ale neúspěšně. Proti nové legislativě se stavěli někteří zdravotníci, pracovníci asistenčních spolků a náboženské obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám