Hlavní obsah

Mluvte americky, vyzvala Palinová imigranty

Washington

Americká republikánská politička Sarah Palinová přidala další střípek do mozaiky své pověsti člověka, který v rozhovorech rychleji mluví, než přemýšlí. V interview pro CNN v neděli kritizovala svého stranického kolegu Jeba Bushe za to, že se ve své kampani obrací na hispánské voliče ve španělštině. Prohlásila při tom, že by imigranti měli mluvit americky.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Sarah Palinová

Článek

„Je úžasné, že umí plynně mluvit španělsky, protože máme početnou a báječnou hispánskou populaci, která budovala Ameriku,“ odpovídala Palinová na dotaz, co si myslí o tom, že bývalý floridský guvernér Jeb Bush, který v současnosti usiluje o post republikánského kandidáta na prezidenta, používá v kampani španělštinu. Bushova manželka je rodilá Mexičanka.

„Na druhou stranu si myslím, že bychom měli vzkázat: Chcete být v Americe? Zaprvé byste tu měli být legálně, jinak jdete. Zadruhé když už jste tady, mluvte americky. Totiž, to je, to... mluvte anglicky,“ řekla bývalá guvernérka státu Aljaška.

Dodala, že jazyk by měl být „sjednocujícím prvkem národa“ a musí být „srozumitelný všem“.

Chce ministerstvo energetiky

Téma imigrace je před prezidentskými volbami v USA hojně rozebírané, radikálně se ho chopil hlavně Bushův rival v republikánských primárkách, miliardář Donald Trump.

Toho by Palinová ráda viděla jako prezidenta a neskrývá zájem zastávat v jeho administrativě post ministryně energetiky. Netají se přitom tím, že chce zahájit v chráněných aljašských oblastech těžbu ropy a plynu.

Palinová je známá nejen svými ultrakonzervativními názory, ale také jistou verbální neobratností, když si v rozhovorech dokázala splést Jižní a Severní Koreu, Afriku označila za stát a neuměla vyjmenovat členské země Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Úsměvy vyvolal také její tahák při projevu, když si základní témata napsala na dlaň.

Reklama

Související články

Clintonová rozcupovala Jeba Bushe kvůli Iráku

Bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová usilující o kandidaturu na úřad amerického prezidenta USA za demokraty v předvolební kampani v sobotu odhalila...

Jeb Bush se pustil do Trumpa, je prý levicový

Jeb Bush se pustil do miliardáře Donalda Trumpa, který je zatím v čele mezi kandidáty usilujícími o nominaci republikánů do prezidentských voleb. Bushův tým...

Výběr článků

Načítám