Hlavní obsah

Zmizelí studenti nebyli spáleni, odmítli experti tvrzení mexické vlády

Ciudad de Mexico

Skupina mezinárodních odborníků v neděli odmítla tvrzení mexické vlády, že 43 zmizelí studenti byli loni zavražděni a spáleni na obří skládce. Toto tvrzení je ale jádrem většiny oficiálních vyjádření. Mexická prokuratura v reakci na nezávislou zprávu oznámila, že bude žádat o nové vyšetřování, uvedla agentura Reuters.

Foto: Jorge Dan Lopez, Reuters

Lidé se s příbuznými modlí u skládky, kde se našla sežehnutá těla.

Článek

„Budeme požadovat nové vyšetřování, které povede skupina těch nejlepších forenzních vyšetřovatelů,“ prohlásila na tiskové konferenci mexická generální prokurátorka Arely Gómezová. Dodala také, že vláda chce prodloužit nynější pobyt nezávislých expertů, aby mohli na objasňování masakru dále pracovat.

Zdůraznila současně, že zpráva mezinárodních expertů potvrdila, že do případu byla zapojena zkorumpovaná místní policie a starosta Igualy José Luis Abarca, který se chtěl zbavit nepohodlných demonstrujících studentů. Policie je pak předala narkomafii, která je podle mexického vyšetřování povraždila a spálila na skládce.

Analýza identifikovala jen jednoho studenta

Podle vyšetřovatelů pověřených Meziamerickou komisí pro lidská práva (IACHR) neexistují důkazy o tom, že by studenti byli spáleni na skládce v nedalekém městě Cocula. Zjištění expertů se opírá o nezávislou odbornou analýzu, podle které byl ze zbytků na skládce identifikován pouze jeden student. Mezi odborníky pracujícími na případu jsou uznávaní vyšetřovatelé z Chile, Kolumbie, Guatemaly a Španělska.

Zpráva komise IACHR podle médií neuvádí, kde studenti mohou být, a lze tak pouze spekulovat o motivu jejich zmizení. Většina z toho, co se stalo v noci na 26. září loňského roku, je podle expertů stále nejasná. Zpráva upozornila hlavně na autobus, který byl viděn v noci na záběrech bezpečnostních kamer. Podle autorů zprávy mohl ztracený autobus vézt zásilku hotovosti nebo drog. Experti upozorňují i na poznatky státního zástupce v Chicagu, který zjistil, že mexický kartel Guerreros Unidos, který působí právě v oblasti, kde studenti zmizeli, přepravuje heroin z Igualy do USA ukrytý v autobusech, což by mohl být i hlavní motiv útoku.

Odborníci komise IACHR uskutečnili desítky rozhovorů se zadrženými a svědky a zkoumali i možnou úlohu armádního praporu, který byl jen několik bloků od místa, ze kterého byli studenti zřejmě uneseni. Vyšetřovatelům byl však odepřen rozhovor s 26 vojáky, kteří byli tu noc v kontaktu se studenty.

Mluvčí rodin pohřešovaných studentů, které úřady už prohlásily za mrtvé, uvedla, že nyní se budou chtít setkat s prezidentem. „Jeho kabinet lže,“ sdělil otec jednoho ze zmizelých mladíků Felipe de la Cruz.

Prezident Enrique Peña Nieto už v nedělních tweetech oznámil, že vládě nařídil analyzovat doporučení zprávy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám