Hlavní obsah

Střelec z amerického Denveru dostal doživotí a 3200 let vězení

Centennial

Doživotí a souhrnných 3200 let vězení dostal ve středu před americkým soudem James Holmes, který v roce 2012 postřílel v kině v americkém Denveru 12 lidí. Odsouzený tak stráví zbytek života za mřížemi a nemá podle verdiktu nárok na předčasné propuštění. Formálně o doživotním trestu rozhodla porota už před necelými třemi týdny.

Foto: RJ Sangosti, Reuters

James Holmes u soudu v americkém městě Centennial

Článek

Porota shledala Holmese již v červenci vinným z několikanásobné vraždy. Neschopnost porotců jednomyslně se dohodnout na trestu smrti znamenala pro Holmese automaticky doživotní vězení bez možnosti podmínečného propuštění. [celá zpráva]

Zároveň dostal také trest 3200 let vězení za všechny pokusy o zabití dalších lidí a za držení výbušnin. Holmes zastřelil dvanáct návštěvníků kina a dalších 70 lidí zranil.

"Je téměř nemožné pochopit, že je člověk schopen takovýchto činů," komentoval ve středu rozsudek soudce Carlos Samour. "Nejméně jeden porotce projevil nad obžalovaným slitování, které ale obžalovaný neměl pro své oběti toho dne, kdy šel do kina," dodal soudce.

Holmes vyšel v červenci 2012 asi 20 minut po začátku filmového představení nouzovým východem ven z kina Aurora. Po chvíli se vrátil do sálu oblečen v černém, v plynové masce a s helmou.

Někteří ze 400 diváků ve vyprodaném sále si mysleli, že je součástí produkce. Záhy však Holmes vhodil do sálu dva granáty se slzným plynem a začal střílet. Po asi 15 minutách se nechal bez odporu zatknout policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám