Hlavní obsah

Trump se dotáhl na dostřel k Clintonové

Právo, Jiří Roškot

Poprvé na dosah k demokratické prezidentské favoritce Hillary Clintonové se dostal lídr republikánského pole kandidátů magnát Donald Trump. Kdyby se volby měly konat teď, zaostával by za ní podle sondy CNN pouhých šest procent.

Foto: David Becker, Reuters

Donald Trump v rozhovoru s novináři v Hamptonu ve státě New Hampshire.

Článek

To je z hlediska možných změn voličských nálad jen velmi malý rozdíl. Ještě minulý měsíc činil odstup 16 procent. Zatímco Trump si může mnout ruce, pro Clintonovou je to dvojnásob špatná zpráva.

Znatelně totiž uvadá i celkový pozitivní dojem, který v očích Američanů měla. Těch s příznivým vnímáním její osobnosti je jen 44 ze sta, zatímco většina dotázaných − třiapadesát procent − ji takříkajíc nemusí. Jsou to její nejhorší čísla od roku 2001.

Bortí se jí půda pod nohama?

Přesto, že si bývalá první dáma USA a exministryně zahraničí (2009−13) udržuje bezpečný náskok před demokratickým rivalem senátorem Bernie Sandersem, a vede i před všemi republikány, vnucuje se otázka, zda má skutečně situaci pod kontrolou.

Svou daň si očividně vybírá aféra kolem jejího používání soukromého e-mailového účtu ke služebním účelům, když stála v čele diplomacie. Pracovní korespondence tvoří asi polovinu z 60 tisíc e-mailů na jejím soukromém serveru. Resortu je vrátila, až když se vše provalilo.

Foto: David Becker, Reuters

Hillary Clintonová během mítinku v Las Vegas.

Pět vládních úřadů, které cenzurují jejich obsah, uvádí, že v této chvíli obsahuje důvěrné informace šedesát e-mailů, a přes tři stovky dalších možná také.

„Povolili mi to, takže jsem používala soukromý e-mail, avšak při zpětném pohledu a obavách, které zazněly, by určitě bylo asi chytřejší to nedělat,“ uvedla v Iowě Clintonová.

„Nikdy jsem však nepřijala ani neposlala tajný e-mail, nic označené jako ‚tajné‘,“ prohlásila na svou obranu. Podle Reuters jsou však automaticky důvěrné například e-maily obsahující sdělení zahraničních činitelů i diplomatů.

Ve hře je přitom to nejcitlivější − její důvěryhodnost. Nepříznivé skutečnosti se přitom kolem ní dál nabalují jako sněhová koule. Kauzu prověřuje FBI a federální soudce ve čtvrtek nařídil státnímu departmentu spolupracovat.

Soud: Porušila vládní pravidla

„Dnes bychom tu nebyli, kdyby tato zaměstnankyně (Clintonová) dodržovala vládní pravidla,“ řekl bez obalu soudce Emmet Sullivan v kauze žalob o vydání e-mailů na základě zákona o svobodě informací. Ukázalo se, že soukromý server Clintonové spravovala malá společnost Platte River Networks z Denveru. Byl umístěn v koupelně podkrovního bytu. Jako ministryně používala vlastní elektronická zařízení nechráněná před hackery vládními experty.

Server, který Clintonová smazala bez úřední kontroly, má v rukou FBI a podle počítačového experta Darren Hayese je naděje, že část obsahu zrekonstruuje, jelikož je v něm starší typ pevného disku, jenž není při mazání tak účinný.

Je možné, že hlavní díl viny za hazardní nakládání se služební e-poštou padá na vládní experty. I tak je ve vzduchu otázka, jak to, že zkušené političce Clintonové nedošlo, že nejištěný server může být zranitelný. To jí nyní předhazují nejen média, ale i voliči.

Býval i demokratem
Miliardář Trump (69) byl členem čtyř stran. Demokratem byl v letech 2001–9. Republikánem před rokem 1999 a pak v období 2009–11.
Naposledy se registroval jako člen Nezávislé strany 2011–12.
Pochází z New Yorku, vypracoval se v realitce svého otce Freda Trumpa.
Jeho jmění činí asi čtyři miliardy dolarů.
V roce 2011 uvažoval o kandidatuře, rozhodnutí odvolal. Podle tisku hlasoval v primárkách naposledy v roce 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám