Hlavní obsah

St. Louis znovu bouří. Policisté zastřelili dalšího černocha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

St. Louis
Aktualizováno

Nové rasové nepokoje zasáhly americké město St. Louis poté, co tam ve středu policie zastřelila černošského teenagera. Policisté uvedli, že je mladík ohrožoval střelnou zbraní. Do ulice přesto vyšel rozzuřený dav, aby protestoval proti policejnímu násilí, informovala agentura Reuters.

Foto: Laurie Skrivan/St. Louis Post, ČTK/AP

Demonstranti zapalovali v ulicích St. Louis odpadky.

Článek

Incident se udál při policejní prohlídce jednoho domu. „Detektivové hledali zbraně a pátrali po násilnících, kteří spáchali zločiny v sousedství,“ vysvětlil policejní šéf Sam Dotson. Není jasné, zda dotyční byli podezřelí z nedělního loupežného přepadení 93letého muže a vraždy ženy, která se udála ve stejné čtvrti jen o pár dní dřív.

Dvojice mladíků z domu vyběhla zadními dveřmi a prchala pryč. Dva bílí policisté je stíhali a vyzývali, aby zastavili. Jeden muž se na ně otočil a zamířil na ně pistoli, načež policisté vypálili čtyři rány a 18letého Mansura Balla-Beye zastřelili. Druhý mladík utekl.

Foto: Kenny Bahr, Reuters

Policisté hlídkují v ulicích St. Louis

Policejní mluvčí doplnil, že pistole, kterou Ball-Bey policisty ohrožoval, byla kradená, stejně jako další dvě zbraně, které se v domě našly vedle dávek kokainu.

Policie nasadila slzný plyn

Dav se u blízké křižovatky začal srocovat jen chvíli po střelbě. Další protest následoval večer. Někteří demonstranti podle Dotsona po policistech házeli cihly a skleněné láhve. Pořádkové síly byly nakonec nuceny použít slzný plyn, aby dav rozehnaly. Během protestu bylo zapáleno jedno auto a policie také zaznamenala pokus o vyloupení místního obchodu.

Foto: Lawrence Bryant, Reuters

Policisté rozháněli demonstranty slzným plynem

Policie zatkla devět lidí. Dvojice policistů ve věku 29 a 33 let, kteří Ball-Beye zastřelili, byla postavena mimo službu, dokud se případ neprošetří.

Incident se udál jen deset dní poté, co si St. Louis připomněla rok od zastřelení černošského mladíka Michaela Browna bílým policistou Darren Wilsonem.

Brown nebyl ozbrojen a Wilson byl později velkou porotou očištěn. Událost vyvolala násilné bouře nejen v ulicích St. Louis.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Fergusonu vyhlásili mimořádný stav

Úřady v americkém městě Ferguson kvůli novým protestům proti policejnímu násilí vyhlásily mimořádný stav. Nepokoje pokračovaly i po nedělní připomínce...

Výběr článků

Načítám