Hlavní obsah

Sopka Cotopaxi se probudila a ohrožuje statisíce Ekvádorců

– Quito

Erupce nejnebezpečnějšího ekvádorského vulkánu Cotopaxi, který se nachází poblíž hlavního města, by ohrozila 325 tisíc obyvatel. V úterý to uvedla ekvádorská ministryně pro krizové situace María Cornejová. Vulkán soptí od pátku a v úterý vychrlil další popel a dým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ekvádorská sopka Cotopaxi chrlí kouř a popelVideo: Reuters

 
Článek

Podle ministerstva pro krizové situace Cotopaxi vychrlila mrak popela do výšky zhruba jednoho kilometru, který vítr zanesl na západ. Bezprostřední zdravotní riziko pro obyvatele popel neznamená.

Ministryně Cornejová podle stanice BBC upozornila, že až 325 tisíc lidí z nedalekých oblastí by mohly zasáhnout v případu velké erupce proudy bahna a kamení, protože erupce by mohla rozpustit sníh na vrcholcích And. Vvšichni by proto měli být připraveni na urychlenou evakuaci.

Foto: Guillermo Granja, Reuters

Páteční erupce sopky Cotopaxi

„Nedojde ale k pyroklastické erupci,” dodal ministr vnitra Cesar Navas pro APF. Při pyroklastické erupci sopka vyvrhuje žhavá mračna popela, hornin magmatu o teplotě až 1000 stupňů, které se rychle šíří po jejím úbočí. Varoval, že se ve vulkánu pohybuje magma a plyn.

Ekvádorský prezident Rafael Correa vyhlásil den po páteční erupci, kdy 5897 metrů vysoká sopka vyvrhla popel do výše dvanácti kilometrů, výjimečný stav. Úřady evakuovaly 4010 lidí z okolí a zablokovaly přístup k hoře.

Foto: Dolores Ochoa, ČTK/AP

pohled na sopku Cotopaxi z Quita

Prezident zakázal místním médiím publikovat jakékoli informace, které nejsou přímo z úředních zdrojů, aby předešel panice. Jeho krok ale vyvolal kritiku zastánců svobody slova.

Vulkán se považuje za jeden z nejnebezpečnějších na světě, od roku 1738 bylo zaznamenáno přes padesát erupcí. Poslední silná byla v roce 1877. Naposled o sobě dal vědět v roce 1940, opět aktivní je od dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám