Hlavní obsah

V Argentině soudí bývalého prezidenta Menema

Buenos Aires

V Argentině ve čtvrtek začal soud s bývalým prezidentem Carlosem Menemem, který je obviněn, že bránil řádnému vyšetřování okolností bombového útoku na židovské středisko AMIA v Buenos Aires z 18. července 1994. Podle místních úřadů šlo o nejkrvavější atentát v historii Argentiny. Zahynulo při něm 85 osob a zhruba 300 lidí bylo zraněno.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý argentinský prezident Carlos Menem

Článek

Pětaosmdesátiletý Menem, který stál v čele země v letech 1989 až 1999, se k soudu nedostavil. Jeho advokát to vysvětlil zdravotními těžkostmi. Oznámení Menemovy absence vyvolalo v zasedacím sále pískot zástupců obětí někdejšího útoku. "Je to místo a doba na to, aby řekli pravdu," sdělila přítomným novinářům předsedkyně sdružení Aktivní paměť Adriana Reisfeldová.

V Argentině žije největší židovská komunita z celé Jižní Ameriky. Z útoku proti ní před 21 lety obvinila místní justice Írán. Teherán podle ní pověřil atentátem šíitské libanonské hnutí Hizballáh, který materiálně podporuje. Argentina vydala zatykače na vysoké představitele Íránu, který ale jakoukoli vinu odmítá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na židovské centrum v Buenos Aires v roce 1994Video: Reuters

Menem a další tehdejší představitelé čelí obvinění, že se předčasně zaměřili pouze na íránskou stopu a přestali se zabývat jinými hypotézami. Po atentátu se v této souvislosti například hovořilo také o možné vině argentinské krajní pravice. Také pro Izrael ale nebylo pochyb, že za atentátem stojí Hizballáh.

Související téma:

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Proces bude trvat několik měsíců, soud vyslechne na 140 svědků. Mnohá místní média pohybují, že proces vše kolem atentátu vyjasní. Připomínají také, že nedávno zemřel za podezřelých okolností prokurátor, který údajně popíral vinu Íránu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám