Hlavní obsah

Zabitý útočník v nashvillském kině byl psychicky nemocný, u sebe měl i sekyrku a masku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie v americkém státě Tennessee ve středu zastřelila psychicky nemocného muže, který zaútočil v kině v Nashvillu. Devětadvacetiletý běloch měl na obličeji roušku a vybaven byl airsoftovou pistolí, sekyrkou a pepřovým sprejem. Zranil tři lidi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři zasahují u kina v NashvilluVideo: Reuters

 
Článek

Dotyčný, kterého místní policie identifikovala jako Vincenta Davida Montana, podle úřadů trpěl závažnými psychickými problémy.

Jak uvedl mluvčí nashvillských hasičů Brian Haas, policie reagovala na nouzové volání o střelbě v kině v Antiochu, což je předměstí jihovýchodně od Nashvillu. K incidentu došlo během promítání australsko-amerického snímku Šílený Max. Na televizních záběrech z místa bylo vidět množství policejních vozů a rovněž sanitka. Podle Haase nejsou zranění, která návštěvníci kina utrpěli, vážná a nikdo z obětí nemusel být převezen do nemocnice.

Foto: Metro Nashville PD/Handout, Reuters

Útočník Vincente David Montano

Foto: ČTK/AP

Zásahová jednotka opouští kino.

Útočník zahynul při přestřelce s příslušníky zvláštních jednotek, když se snažil utéct zadními dveřmi, sdělil také mluvčí nashvillské policie Don Aaron.

Podle policejního mluvčího k incidentu došlo, když do kina vešel jeden z mužů zákona a útočník na něj vystřelil. Policista střelbu opětoval, pak se stáhl. Následně na místo dorazili příslušníci zvláštních jednotek, došlo k další přestřelce a střelec byl nalezen mrtvý.

Foto: Metro Nashville Police Department, ČTK/AP

Útočník měl u sebe airsoftovou pistoli.

Foto: ČTK/AP

Zasahující policisté

Podezřelý měl s sebou také dva batohy a na sobě chirurgickou masku. Jí se zřejmě chtěl chránit před pepřovým sprejem, který použil ve velkém množství, uvedl také Aaron.

Měl se léčit

Mluvčí doplnil, že Montanovi byla v letech 2004 a 2007 čtyřikrát nařízena léčba kvůli psychickým problémům. V roce 2004 byl nedaleko Nashvillu zatčen kvůli údajnému útoku a odporu při zatýkání.

Foto: ČTK/AP

Kvůli batohům podezřelého byl povolán také pyrotechnik.

V kině bylo podle Aarona osm lidí včetně útočníka. Tři lidé byli po zásahu pepřovým sprejem ošetřeni. Jeden z nich měl navíc povrchové poranění způsobené sekyrkou, kterou útočník třímal, uvedla také policie. Podle ní byl podezřelý vyzbrojen i vzduchovou pistolí.

„Už zase”

Dvaatřicetiletý Eric Vale se nacházel zrovna na parkovišti kina, když střelba vypukla. Následné scény popsal jako „naprostý chaos". „Nemohl jsem uvěřit tomu, že se to už zase stalo," citoval ho list USA Today.

Ke střelbě v Nashvillu došlo pouhé dva týdny poté, co jiný útočník začal střílet v kině ve městě Lafayette v americkém státě Louisiana. Zabil dva lidi a dalších devět zranil, poté obrátil zbraň proti sobě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám