Hlavní obsah

70 let od Hirošimy. V kolonce bomby stálo: „Special“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

Originální exemplář rozkazu ke shození atomové pumy na Hirošimu vystavuje soukromé Muzeum 2. světové války u amerického Bostonu. Svět si ve čtvrtek připomene 70. výročí bombardování, při němž zemřelo 140 000 lidí a které město srovnalo se zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hirošima po výbuchu atomové bombyVideo: Reuters

 
Článek

„Je to jen pár nejasných záznamů na zažloutlém listě papíru, které ale změnily běh světových dějin,“ popsala dokument agentura AP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Listina z 5. srpna 1945 nenaznačuje, jak důležitá byla mise chystaná pro příští den. Nezmiňuje ani nasazení Enoly Gay, tedy bombardéru B-29, který měl nukleární nálož shodit, ani samotnou pumu přezdívanou Little Boy (Chlapeček).

K bombě, která měla být shozena, je připsáno: „Special“. Dále je uvedeno její identifikační číslo 82 a jméno pilota Paula Tibbetse.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uctění památky obětí jaderného útoku na HirošimuVideo: Reuters

Následuje také uvedení jmen členů posádek devíti letadel, která se na misi podílela, včetně jejich časového harmonogramu.

Foto: ČTK/AP

Kopie originálu rozkazu k útoku na Hirošimu

„Mně to poskytuje pohled na to, co se ten den dělo. Obyčejný člověk si neuvědomí, jak takové mise vypadaly. Myslím si, že (dokument) to všechno polidšťuje,“ řekl AP Kenneth Rendell, zakladatel muzea v bostonském předměstí Natick.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zrestaurovaný bombardér Enola Gay je vystaven v muzeu ve VirginiiVideo: Reuters

Vstoupili jsme do historie, psal střelec ženě

Rendell zakoupil jeden z exemplářů rozkazu před 20 lety od rodiny radarového specialisty Jacoba Besera – jediného příslušníka, který se podílel i na shození bomby na Nagasaki tři dny po Hirošimě.

Rendell vlastní také rozkaz k útoku na Nagasaki, stejně jako další historické dokumenty a předměty. Kromě jiného získal písemný vzkaz zadního střelce z Enoly Gay George Carona.

„Vypadá to, že naše posádka a letadla vstoupila do historie nebo tak něco. Až nám dovolí o tom odtud napsat, povím ti víc. Naše fotka zřejmě obletí celé státy, než řekneme švec,“ psal Caron své manželce těsně po návratu z mise.

Foto: U.S. Army/Hiroshima Peace Memorial Museum/Handout, Reuters

Atomový hřib nad Hirošimou

Foto: ČTK/AP

Zničená Hirošima

Foto: ČTK/AP

Památník v Hirošimě

Výbuch uranové bomby vytvořil nad Hirošimou efekt „druhého slunce“ krátce po osmé hodině ranní. Většina obětí hned zemřela, ostatní lidé podlehli svým zraněním v následujících dnech. Mnoho přeživších pak v dalších letech onemocnělo v důsledku ozáření.

Puma shozená na Nagasaki zabila dalších 80 000 lidí.

Svržení bomb přinutilo Japonsko ke kapitulaci, čímž fakticky skončila druhá světová válka.

Šestý srpen je Světovým dnem boje za zákaz jaderných zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám