Hlavní obsah

Obama má přísný plán, jak bojovat se změnami klimatu

Americký prezident Barack Obama v pondělí představil dosud nejpřísnější opatření v boji s klimatickými změnami. Do roku 2030 má v USA dojít k poklesu emisí oxidu uhličitého (CO2) o 32 procent. Svůj plán Obama nazval „nejdůležitějším krokem”, který kdy Spojené státy přijaly v boji se změnami klimatu. Jak americký prezident dodal, nezná větší hrozbu „pro naši budoucnost a budoucí generace”, než jsou právě klimatické změny.

Foto: George Frey, Reuters

Elektrárna v Utahu na fotografii z listopadu 2012 (vlevo) a po uzavření v roce 2015

Článek

Ve svém projevu americký vůdce zmínil některé dopady globálního oteplování, jako jsou například mnohem větší sucha či silnější bouře. Jak poznamenal, rok 2014 byl dosud nejteplejší v historii. „Jsme první generace, která přímo cítí dopady klimatických změn, a poslední, která s tím může něco udělat," prohlásil Obama a několikrát si vyslechl bouřlivý potlesk.

„Jestliže se nezachováme správně, už to nepůjde vrátit zpátky. Jestliže chceme chránit naši ekonomiku, bezpečnost, zdraví našich dětí, můžeme udělat víc," dodal.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama při sobotním summitu v Keni

Průmyslníci a další oponenti plánu se již nechali slyšet, že hodlají vládou stanovenou redukci vypouštění škodlivin napadnout u soudů a dosáhnout odložení její platnosti do doby, než budou soudní pře ukončeny.

„Není žádný plán B”

Obamův plán má své kritiky z řad republikánů, ale i některých demokratů, kteří se obávají, jaké budou jeho dopady na americkou ekonomiku. Tématem se již začali zabývat i nynější prezidentští kandidáti, i vzhledem k tomu, že boj s klimatickými změnami bude zásadní téma hlavně pro Obamova nástupce. Ten bude zvolen na podzim příštího roku. Demokratická kandidátka Hillary Clintonová se již nechala slyšet, že plán podporuje.

Šéf republikánské většiny v americkém Senátu Mitch McConnell plán zkritizoval a uvedl, že nová pravidla povedou k uzavírání elektráren a ke zvýšení účtů za elektřinu. „Udělám všechno, co budu moci, abych to zastavil," dodal.

Šéf Bílého domu již loni navrhoval do roku 2030 třicetiprocentní pokles emisí CO2 v porovnání s rokem 2005, nyní přišel s 32 procenty. „Máme jen jeden domov, jen jednu planetu. Není žádný plán B," uvedl Obama.

Spojené státy patří k největším znečišťovatelům ovzduší na planetě a v minulosti se odmítaly připojit k závazkům stanoveným na mezinárodních klimatických konferencích. Obama si však boj s klimatickými změnami stanovil za jednu z priorit druhého prezidentského období a postavil se po bok zemí Evropské unie, které zavádějí podobná opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám