Hlavní obsah

Brazilský Manaus, kde se příští rok bude konat olympiáda, čelí vlně vražd

Manaus

V Manausu, metropoli brazilského státu Amazonas, kde se budou příští rok při letní olympiádě v Riu de Janeiro konat fotbalová utkání, zaznamenali o víkendu 35 vražd. Několik se jich odehrálo ve stejnou chvíli, což naznačuje, že mohlo jít o koordinované útoky. Spekuluje se o zapojení policie, uvedla BBC.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Brazilský policista při bezpečnostní akci.

Článek

I když v Brazílii zločinnost roste, v Manausu běžně registrují denně jen dvě tři vraždy a ne 35 za dva dny.

Vyšetřovatelé zjišťují, zda vraždy nesouvisejí s válkou drogových gangů či nešlo o odvetu policistů za vraždy jejich kolegů. Způsob provedení naznačuje, že do nich mohla být zapletena policie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle květnové zprávy OSN roste v Brazílii násilí spáchané střelnou zbraní. Dostupné údaje z roku 2012 uvádějí, že bylo tehdy zastřeleno 42 tisíc lidí. Podle OSN je počet zločinů spáchaných se střelnou zbraní v Brazílii nejvyšší za 35 let. Polovina obětí byla mladší třiceti let a dvě třetiny byly černé.

Počet zločinů spáchaných za použití střelné zbraně sice poklesl v Riu de Janeiro a v Sao Paulu, ale prudce roste na severu a severovýchodě země.

Kongres zvažuje zavést zákon omezující přístup ke zbraním, které jsou obecně dostupné a tolerované. Od roku 2004 je zakázáno je nosit na veřejnosti a vlastnictví neregistrovaných je stíháno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám