Hlavní obsah

Život je krátký a hořký, řiďme se koránem, psal si vrah z Tennessee, než zabil čtyři vojáky

Washington
Aktualizováno

Střelcem, který ve čtvrtek zavraždil čtyři příslušníky americké námořní pěchoty ve městě Chattanooga ve státě Tennessee, byl 24letý Mohammad Youssef Abdulazeez, původem z Kuvajtu. V poslední době si vedl na internetu blog, v němž vyzýval muslimy, aby se řídili koránem. Zmínil ale i svatou válku džihád. Nedávno se také ocitl v křížku se zákonem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v TennesseeVideo: Reuters

 
Článek

Na blogu jsou jen dva záznamy. V prvním Abdulazeez podle serveru Daily Beast psal, že život je zkouškou, která má oddělit ty, kdo přijdou do ráje, od těch, kdo skončí v pekle. Každý rozumný člověk by se proto podle něj měl řídit svatým písmem koránu. „Učiní tak proto, že vědí a bylo jim řečeno, že budou odměněni nikdy nepoznanými radostmi,“ uvedl mladík.

V druhém záznamu z pondělí dodal, že někteří muslimové mají omezený pohled na islám, a připsal: „Život je krátký a hořký.“ K tomu upozornil na oběť společníků proroka Mohameda, kteří „bojovali džihád ve jménu Alláha“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Motiv střelce však vyšetřovatelé stále neznají. Podle FBI nebyl ve spojení s žádnou teroristickou organizací.

Server britského deníku Daily Mail však dodal, že jeho otec, původem Palestinec, možná ano. Byl na seznamu osob podezřelých z napojení na teroristickou organizaci.

Stále ale není jisté, jestli se Abdulazeez neinspiroval například radikálním hnutím Islámský stát nebo dřívějším útokem nějakého extremisty. „Sledujeme veškerá možná vodítka a zjišťujeme, zda to byl terorismus – ať už domácí, nebo mezinárodní ‘–, anebo prostý kriminální čin,“ řekl zvláštní agent FBI Ed Reinhold.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Úřad šerifa zveřejnil fotografii Muhammada Youssefa Abdulazeeze, který byl zadržen kvůli dopravnímu přestupku. V armádním centru podle policie střílel muž stejného jména a bydliště.

Fanoušek fotbalu a zápasu

Vyšetřovatelé zatím potvrdili, že Abdulazeez má americké občanství. Jeho rodina, kterou server listu Washington Post popsal jako konzervativní a středostavovskou, se do USA přistěhovala po válce v Perském zálivu z Kuvajtu, když byl ještě dítě.

Foto: Tim Barber, ČTK/AP

Policejními vozy zablokovaná dálnice ve městě Chattanooga

Abdulazeez vystudoval před třemi lety elektrotechniku na Univerzitě v Tennessee. Ve volném čase se už od střední školy věnoval zápasu. Podle přátel byl také vášnivým fotbalovým fanouškem.

Foto: Tami Chappell, Reuters

Agenti FBI na místě střelby v armádním středisku ve městě Chattanooga

Jeho známí, spolužáci, trenér i učitelé jeho chování nechápou, podle nich to byl inteligentní a bezproblémový člověk. „Byl neuvěřitelně inteligentní, takže mě opravdu udivuje, co bylo jeho motivem. Vždycky byl ve škole vysoce hodnocen a dostával ceny,“ poznamenala jeho spolužačka Samantha Barnetteová.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Příslušníci FBI na místě střelby

Změna v chování devótního muslima mohla nastat nedávno, podle stanice CNN ho v dubnu zadržela policie, když řídil pod vlivem omamných látek.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Příslušníci FBI na místě střelby. Záběr z videa.

Abdulazeez na dvou místech vzdálených od sebe několik kilometrů zastřelil čtyři lidi a další tři zranil, z nichž jeden je ve vážném stavu. Mladík byl ozbrojen útočnou puškou a hned několika zásobníky nábojů. Média uváděla, že ho pak policie zastřelila. Některé sdělovací prostředky to později zpochybnily s tím, že není jisté, jestli se útočník nezabil sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám