Hlavní obsah

Rusko je pro USA největší hrozbou, varuje kandidát na šéfa amerických generálů

Washington
Aktualizováno

Pro národní bezpečnost USA představuje v současnosti největší hrozbu Rusko, prohlásil ve čtvrtek generál Joseph Dunford. Toho prezident Barack Obama nominoval na nového předsedu amerického sboru náčelníků štábů. Dunford také při slyšení v Senátu Spojených států uvedl, že chování Moskvy je „přinejmenším znepokojivé“.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Generál Joseph Dunford při slyšení v Senátu USA

Článek

„Podle mého názoru Rusko představuje největší hrozbu pro naši bezpečnost,“ uvedl před senátory Dunford. Ten v současnosti velí námořní pěchotě. Řekl také, že Moskva je podle něj jaderná mocnost, která také je schopná narušit svrchovanost spojenců USA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pokud bychom mluvili o zemi, která by mohla představovat existenční hrozbu pro Spojené státy, pak bych ukázal na Rusko,“ dodal.

Dunford také soudí, že by bylo rozumné dodat Ukrajině americké zbraně, aby mohla bojovat proti separatistům, podporovaným Ruskem. Bez této vojenské pomoci totiž ukrajinské ozbrojené síly „nebudou schopny samy se ubránit ruské agresi”, poznamenal.

Žádné smrtící zbraně

Washington až dosud dodává Ukrajině obranné vybavení, například obrněná auta, brýle pro noční vidění anebo dělostřelecké radary, nikoli však smrtící zbraně.

Vztahy mezi Ruskem a Západem prudce ochladly na úroveň studené války poté, co Rusko loni po svržení proruského prezidenta v Kyjevě anektovalo ukrajinský Krym a podpořilo proruské povstání na ruskojazyčném východu Ukrajiny.

Moskva stále popírá, že by se přímo zapojila do konfliktu, ve kterém podle ní po boku ukrajinských separatistů válčí nanejvýš ruští dobrovolníci.

Boje mezi vládními jednotkami a separatisty si na Ukrajině od loňského dubna vyžádaly více než 6500 mrtvých.

Moskva znepokojena

Ve středu Rusko za největší hrozbu označila i Deborah Jamesová, která má v Pentagonu na starosti vojenské letectvo.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v reakci prohlásil, že Moskvu znepokojuje „vytváření umělého ovzduší nepřátelství, které ve skutečnosti nemá nic společného s realitou, plány a kroky Ruska”.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina nelze počítat se změnou „nikoli přátelského” postoje Západu vůči Rusku, o čemž podle něj svědčí i protiruské sankce. Západní státy je vůči Rusku uplatňují kvůli ruské roli v ukrajinské krizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám