Hlavní obsah

Solární letoun na cestě kolem světa přistál na Havaji

– Kalaeloa

Letoun na sluneční pohon Solar Impulse 2 v pátek dokončil 8 000 kilometrů dlouhý přelet z Japonska na Havaj. Letoun tak vytvořil nový světový rekord. Cílem pilotů Andrého Borschberga a Bertranda Piccarda je obletět celý svět bez kapky paliva.

Foto: Hugh Gentry, Reuters

Letoun Solar Impulse 2 po přistání na letišti Kalaeloa na Havaji

Článek

Poslední etapu stroj pilotoval Borschberg. Rekordní vzdálenost urazil za 118 hodin.

Přelet na Havaj vážně zkomplikovala bouře nad východní Asií, stroj musel přistát v Japonsku, odkud nemohl pět týdnů vzlétnout, takže je možné, že expedice by mohla předčasně skončit, protože brzy nebude na severní polokouli dostatek slunečního světla pro to, aby letoun stihl dobíjet své fotovoltaické články. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Solar Impulse 2 překonal při letu přes Pacifik dva rekordyVideo: Reuters

Solární stroj vzlétl v březnu z Abú Zabí, kam nyní zamíří přes Arizonu a New York a dál přes Atlantský oceán. Borschberg s Piccardem chtějí letem podpořit využívání obnovitelných zdrojů energie.

Solar Impulse 2 nenese ani kapku pohonných hmot. Na svém povrchu má 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám