Hlavní obsah

Obraz papeže Benedikta z kondomů vyvolal poprask

Právo, DPA, mcm

Benedikt XVI. je už pár let v papežské výslužbě. Přesto vyvolalo jeho zobrazení od americké umělkyně Niki Johnsonové pěkný rozruch. Proti obrazu ze 17 tisíc kondomů protestovalo podle listu Die Welt arcibiskupství v americkém Milwaukee.

Foto: Niki Johnsonová, Profimedia.cz

Portrét papeže Benedikta XVI. vytvořený z 17 000 různě barevných kondomů

Článek

Žádné velké dílo Johnsonová nepředvedla: papež na penzi vypadá jako poněkud hrubá tapisérie. Pobuřuje jen ten použitý materiál − kondomy jsou různých barev, černé, červené, žluté a bílé, dokonce i pár kousků zbarvených zelenomodře.

Umělkyně dala výtvoru název Eggs Benedict − tak se říká sázeným vejcím na slanině zalitým holandskou omáčkou.

Portrét se Johnsonová ani nesnažila prodat − darovala ho muzeu umění v Milwaukee ve státě Wisconsin. I to vyvolalo kritiku. Podle arcibiskupství bylo přijetí daru muzeem „bezcitné“.

Foto: Niki Johnsonová, Profimedia.cz

Portrét papeže Benedikta XVI. vytvořený z 17 000 různě barevných kondomů

Mluvčí muzea však církevní kritiku odmítla. Podle ní umělkyně jen reagovala na Benediktovy negativní výroky o kondomech v době, kdy byl na papežském stolci (2005−13).

Proti obrazu se vyslovila i řada členů muzejního spolku − ale zároveň se po darování obrazu výrazně zvýšil počet nových členů spolku. „Doufáme, že dílo vyvolá nejen spory, ale vytvoří i prostor pro diskusi,“ řekl ředitel muzea Dan Keegan.

Obraz bude pro veřejnost vystaven až v listopadu, po renovaci muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám