Hlavní obsah

Po pádu stíhačky v Arizoně se roztrhlo plynové potrubí

– Tucson • Aktualizováno

Americká stíhačka F-16 se v noci na čtvrtek zřítila v Arizoně, její pád způsobil požár křovin, které se nacházejí poblíž vysokotlakého plynového potrubí. To se roztrhlo poté, co na něj dopadly části trosek, uvedla stanice CBS. Požár se naštěstí podařilo včas uhasit.

Článek

Stroj havaroval během cvičného letu, uvedla Národní garda. Patřil k 162. stíhacímu křídlu. Dopadl osm kilometrů od místního letiště v Douglasu v řídce osídlené oblasti na hranicích mezi Arizonou, Mexikem a Novým Mexikem.

Osud pilota není znám. Velení letectva později oznámilo, že to byl Iráčan, který v USA v uplynulých letech opakovaně podstupoval výcvik.

Plameny na 800 metrech

Obyvatelé uváděli, že slyšeli mohutnou explozi. Angel Ortegová si myslela, že je to bouře, než spatřila oheň a kouř. Další svědek uvedl, že viděl ohnivou kouli.

Mluvčí okresu Cochise Carol Capasová varovala, že po dopadu začaly hořet křoviny poblíž potrubí, jež roztrhly úlomky stroje. Z jeho okolí byli evakuováni obyvatelé, protože požár se rychle šířil, linie plamenů byla záhy dlouhá 800 metrů. Kvůli riziku exploze plynu se museli dočasně stáhnout i douglasští hasiči.

Ráno ale Capasová uvedla, že většinu požáru se už podařilo uhasit a na místě nehody zasahují experti zkoumající příčinu nehody stroje.

162. stíhací křídlo je největší stíhací jednotkou Národní gardy. Má tři perutě se 170 stíhačkami F-16. Piloty cvičí od roku 1969.

Reklama

Výběr článků

Načítám