Hlavní obsah

Senát USA schválil zákon o vojenském rozpočtu

– Washington

Senát amerického Kongresu ve čtvrtek schválil díky republikánské většině vojenský rozpočet na příští finanční rok ve výši 612 miliard dolarů (14,6 biliónu korun). Krátce po schválení se ale demokratickým senátorům podařilo zákon fakticky zablokovat, když horní sněmovna neschválila navazující zákon umožňující čerpání peněz.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Republikánští senátoři John McCain (vlevo) a Mitch McConnel (v popředí) na chodbách amerického Senátu

Článek

Další legislativní procedury tak rozpočtový zákon zatím absolvovat nemůže. Prezident Barack Obama navíc hrozí, že bude oba zákony vetovat.

Zákon o vojenském rozpočtu prošel ve stočlenné horní komoře poměrně hladce, poměrem hlasů 71 ku 25, uvedla agentura Reuters. Hlasování o čerpání rozpočtu skončilo ale poměrem hlasů 50 ku 45, přičemž ke schválení bylo zapotřebí 60 hlasů. Demokraté údajně zablokovali legislativu proto, aby si na republikánských poslancích vynutili novou rozpočtovou debatu.

Znění zákona o rozpočtu nejspíš narazí v Bílém domě: Obamovi zejména vadí, že republikáni chtějí vytvořit zvláštní fond ve výši 38 miliard, jehož prostřednictvím by bylo možné obejít platný strop mandatorních výdajů. Výdajový strop má napomoci úsporám, ale nově navrhovaný fond jim nepodléhá.

Podpora Ukrajiny a zákaz mučení

Některé formulace senátní verze zákona by navíc podle prezidenta Obamy ztěžovaly slibované uzavření americké věznice v Guantánamu a zablokovaly by uzavření několika základen plánované v zájmu úspor.

Součástí senátního zákona je výzva k poskytnutí zbraní Ukrajině v jejím konfliktu s donbaskými separatisty. Zákon rovněž počítá se zvýšením služného pro příslušníky amerických ozbrojených sil o 2,3 procenta oproti loňsku. Obsahuje ustanovení, které posiluje zákaz mučení zajatců, jež dosud jako nižší právní norma zaručoval pouze prezidentský dekret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám