Hlavní obsah

Znásilňujete naše ženy, řekl Afroameričanům střelec v kostele. Policie ho dopadla

– Charleston • Aktualizováno

Policie ve čtvrtek dopadla v Severní Karolíně 21letého Dylanna Roofa, který ve středu v Charlestonu zabil devět lidí. Na základě zveřejněných záběrů z bezpečnostních kamer ho identifikoval příbuzný. Útočník podle svědků při palbě vykřikoval rasistická hesla, jimiž obhajoval svůj čin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zveřejnila záběry z bezpečnostní kamery se střelcem z kostela v CharlestonuVideo: Reuters

 
Článek

Policie ve čtvrtek zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer, které pomohly k identifikaci útočníka, jednadvacetiletého Dylanna Roofa. Na zveřejněných fotografiích ho poznal strýc. „Čím víc se na něj dívám, tím víc jsem přesvědčen, že je to on,” řekl Reuters 56letý Carson Cowler. Dodal, že otec jeho synovci koupil k narozeninám pistoli ráže 45.

Krátce poté se jej podařilo dopadnout ve městě Shelby v Severní Karolíně, uvedla CBS. Jeho zatčení potvrdila ministryně spravedlnosti Loretty Lynchová: „Mohu potvrdit, že v případu střelby v kostele je podezřelý ve vazbě.” Dodala, že se prověřuje, zda zločin byl motivován rasovými či jinými předsudky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mladík byl zadržen byl při silniční kontrole, uvedl šéf charlestonské policie Greg Mullen.

Rasistické výkřiky 

„Musím to udělat. Znásilňujete naše ženy, zabíráte naši zemi. Musíte vypadnout,“ řekl útočník podle sestřenice zabitého pastora Sylvie Johnsonové. Ta mluvila s některými přeživšími, podle nichž střelec pětkrát nabíjel.

Zabil šest žen a tři muže. Mezi přeživšími je i pětileté dítě, které podle místních médií předstíralo, že je mrtvé. Jednu ženu útočník prý nezabil, aby mohla vypovědět, co se událo, uvedl list The Independent.

Velitel policie v Charlestonu Greg Mullen se k informacím o přeživším dítěti a ženě na tiskové konferenci odmítl vyjádřit, ale potvrdil rasový motiv: „Je to zločin z nenávisti.“

Na svém facebookovém profilu měl Roof fotografii kde má na bundě emblémy rasistických režimů v Jihoafrické republice a bývalé Rhodesii.

V březnu byl Roof obviněn z držení drog, po několika týdnech z neoprávněného vniknutí na cizí pozemek. Kauzy nebyly dosud ukončeny.

Foto: ČTK/AP

Policejní leták s záběrem podezřelého a jeho vozu

Po útoku střelec odjel autem. Policie ale zpočátku netušila kam. „Kdybychom to věděli, tak jsme teď tam,“ sdělil Mullen, který slíbil pečlivé vyšetřování: „Nenecháme ani jeden kámen neobrácený. Tragédie, které teď čelíme, je nepopsatelná. Nikdo v této společnosti na ni nikdy nezapomene.“

Mladík na útěku použil černý čtyřdveřový sedan. Pátrání komplikoval fakt, že auto nemělo poznávací značku. Místo ní byl jen symbol konfederace.

Foto: Reuters

Záběr bezpečnostní kamery na černý sedan, který použil střelec

Mullen uvedl, že útočník zmasakroval účastníky mše poté, co se s nimi hodinu účastnil studia bible.

Prezident Barack Obama v reakci na vraždění znovu vyzval k celospolečenské debatě o střelných zbraních.

Identita obětí zatím nebyla zveřejněna. Podle televize Fox News je mezi nimi reverend a senátor státu Jižní Karolina Clementa Pinckney. Jeho smrt potvrdila sestřenice. Byl velkým zastáncem názoru, že by policisté měli být vybaveni kamerami, které by zachycovaly jejich akce. Podle něj by to pomohlo snížit násilí policistů na Afroameričanech.

Foto: Reuters

Záběr z bezpečnostní kamery, na kterém je zachycen pravděpodobný pachatel střelby v kostele v Charlestonu.

Starosta města Joseph P. Riley k činu uvedl, že to udělal „někdo s pokřivenou myslí“. „Ujišťujeme vás, že zaplatí za tento hrozný čin.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté na místě střelby v CharlestonuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám