Hlavní obsah

Vězeň v Louisianě je na samotce už 43 let. Soud nařídil, aby ho pustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v americkém státě Louisiana nařídil propuštění 68letého vězně Alberta Woodfoxe, jehož téměř bez ustání 43 let drží na samotce. Woodfox je poslední z trojice vězňů odsouzených za vraždu dozorce v kdysi nechvalně proslulé věznici Angola, který zůstává za mřížemi. Louisiana se proti verdiktu soudu ještě může odvolat, upozornily agentury.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Woodfox byl původně odsouzen za ozbrojenou loupež. Když byl při protestu vězňů v dubnu 1972 ubodán jeden dozorce, byl spolu se dvěma dalšími vězni odsouzen za vraždu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tzv. trojice z Angoly od počátku obvinění popírala. Namítali, že obvinění bylo vykonstruované a oni se stali oběťmi jen proto, že dříve působili v organizaci Černí panteři.

Robert King strávil na samotce 29 let, než ho v roce 2001 propustili na svobodu. Herman Wallace prožil na samotce 41 let, než ho předloni osvobodili, protože trpěl rakovinou v pokročilém stadiu. [celá zpráva]

Stát prý spravedlnost nezajistí

Woodfoxe odvolací soud osvobodil už loni v listopadu, jenže státní úřady ho v únoru znovu obvinily. V pondělí soud další řízení zamítl a znovu nařídil propuštění.

Kromě toho, že v odůvodnění upozornil na Woodfoxův vysoký věk a chatrné zdraví, poukazoval také na omezené možnosti obhajoby při případném novém procesu, protože většina svědků je po smrti. Soud doslovně uvedl, že nevěří v zajištění spravedlivého procesu ze strany státu. Doplnil, že státní úřady mají vůči Woodfoxovi předsudky.

Zatím není jasné, zda se Louisiana proti verdiktu neodvolá.

Angola byla svého času nejkrvavější věznicí na jihu USA, kde dozorci podněcovali kruté násilnosti, napsal dříve deník Los Angeles Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám