Hlavní obsah

USA uvažují o rozmístění raket v Evropě. Rusko prý porušuje jadernou dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vláda zvažuje řadu agresivních odpovědí na údajné porušení odzbrojovací jaderné dohody ze strany Ruska, napsala v pátek agentura AP. Jeden ze scénářů, o nichž administrativa prezidenta Baracka Obamy uvažuje, je rozmístění raket v Evropě.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Američané kvůli ruské anexi Krymu a bojům na východní Ukrajině přehodnocují celou svoji politiku vůči Rusku, upozornila AP. Uvažují o sérii protiopatření včetně kroků, které by podle AP „zlepšily schopnost amerických jaderných zbraní ničit vojenské cíle na ruském území“. Agentura upozornila, že o takové variantě sice nikdo výslovně nehovoří, ale jedna z nich to naznačuje.

Pentagon se k tomu odmítl vyjádřit. Jeho mluvčí Joe Sowers pouze řekl: „Všechny zvažované možnosti jsou takového charakteru, aby zajistily, že Rusko porušením dohody nezíská podstatnou vojenskou výhodu“.

Američtí představitelé tak zatím na veřejnosti hovoří pouze o „obranné síle“ nebo „vyvažování útočných schopností“.

Moskva porušuje dohodu z roku 1987, tvrdí USA

Rusko se podle USA dopouští porušení zbrojní dohody uzavřené ještě během studené války, když provádí zkoušky střel s plochou dráhou letu, které dohody zapovídají. Ministr obrany Ash Carter už v únoru při slyšení v Senátu poznamenal, že Moskva porušuje smlouvu z roku 1987 o jaderných silách středních a kratšího doletu. Toto nařčení vznesli Američané poprvé loni. [celá zpráva]

Moskva to popírá a naopak obviňuje Washington z porušování závazků, když plánuje rozmístění protiraketového štítu v Evropě.

Není jasné, zda Rusové podezřelé rakety v určených místech rozmístili, uvedla AP. A není ani jisté, zda by USA podnikaly vojenské kroky, kdyby se tak nestalo.

Anketa

Souhlasili byste s umístěním amerických raket v Evropě?
Ano
21,5 %
Ano, ale jen pokud by šlo o výhradně obranný systém
4,6 %
Ne
73,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11348 čtenářů.

Reklama

Související články

Rusko hájí právo na jaderné zbraně na Krymu

Rusko má právo v případě potřeby rozmístit jaderné zbraně na Krymu. Uvedl to v pondělí ruský diplomat Michail Uljanov, který vede na ministerstvu zahraničí...

Výběr článků

Načítám