Hlavní obsah

O Bílý dům budou soupeřit i Rick Perry a Jeb Bush

Washington

Podruhé se pokusí získat nominaci republikánů do amerických prezidentských voleb bývalý texaský senátor Rick Perry. Uvedla to BBC s tím, že spustil novou webovou stránku, která mu má pomoci získat finanční zdroje. Svou kandidaturu do primárek by měl podle CNN 15. června oznámit i další přední republikán, bývalý floridský guvernér Jeb Bush.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Rick Perry ohlásil kandidaturu na amerického prezidenta

Článek

Perry kampaň zahájí oficiálně ještě ve čtvrtek na mítinku v Dallasu. Stane se už desátým republikánem, který usiluje o nominaci. V minulých primárkách neuspěl, po dvou měsících z nich odstoupil. Jeho příznivci ale vyzdvihují jeho kvality. Když byl guvernérem, ekonomika Texasu sílila.

Těžká váha vstoupí do primárek 15. června, kdy má svou kandidaturu oznámit v Miami bývalý floridský guvernér Jeb Bush, bratra George Bushe mladšího. Datum plyne z webových stránek jebannouncement.com. CNN zájem o kandidaturu potvrdil Bushův poradce slovy: „Je připraven.“

Jebovo rozhodnutí je tvrdou ranou pro mladého nadějného politika Marka Rubia, který pochází z Floridy. V domovském státě tak přijde o část podpory, ale jak uvádí CNN, právě mezi těmito politiky dvou ér se může rozhodnout. V posledním průzkumu CNN/ORC získal Rubio čtrnáctiprocentní podporu, Bush získal 13 procent.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Bývalý floridský guvernér Jeb Bush

Bush ale může mít problémy v prvních státech, kde se vybírají v primárkách kandidáti, protože jeho názory nekonvenují tamním konzervativním republikánům. Potíže tam však může mí i Rubio s kubánskými kořeny, jehož žena je Mexičanka. Požaduje například, aby ilegální imigranti mohli žít v USA legálně.

Stále početnější latinskoamerická komunita v USA ale může být klíčová v příštích amerických prezidentských volbách.

Dalším uchazečem o Bílý dům bude louisianský guvernér Bobby Jindal, který plánuje oznámit svou kandidaturu 24. června.

Další soupeř pro Clintonovou 

Bývalý guvernér státu Rhode Island Lincoln Chafee ve čtvrtek oficiálně oznámil, že se bude ucházet o stranickou kandidaturu na prezidenta.

Mezi demokraty jde o třetího soupeře pro dosavadní jasnou favoritku, bývalou první dámu a exministryni zahraničí Hillary Clintonovou

Reklama

Výběr článků

Načítám