Hlavní obsah

Šestiletého chlapce zabily starší děti, když si hrály na únos

Ciudad de Mexico

V Mexiku zadrželi pět dětí ve věku 11 až 15 let včetně dvou děvčat, které jsou podezřelé, že ubily šestiletého chlapce. Hrály si na únos a hocha kamenovaly a bily holemi s hřeby. Pak mu přitiskly klacek na krk a přimáčkly ho, což vedlo k udušení. Jeden z útočníků pak bodal do zad mrtvého těla, uvedl web latinpost.

Foto: Henry Romero, Reuters

Mexická federální policie v akci

Článek

Mrtvola Christophera Raymunda Marqueze se našla v sobotu v mělkém hrobě dva dny poté, co byl naposledy viděn, jak si hrál se skupinou dětí na okraji města Ciudad Juárez ve státě Chihuahua. Vyšetřovatelé jako hlavní podezřelé zadrželi skupinu dětí, v níž jsou dvě třináctileté dívky, jeden jedenáctiletý a dva patnáctiletí chlapci. Zabitý hoch a zadržené děti bydleli v sousedství a znali se.

Marqueze vyzvaly děti, aby si s nimi šel hrát a sbírat palivové dříví. Když dorazily k řece, řekly mu, že si budu hrát na únos. Svázaly mu ruce a nohy a bily ho klackem s hřeby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Hráli si, pak ho svázali a přidusili klackem přitisknutým na krk,“ uvedla policie.

Státní žalobce Sergio Almaraz uvedl, že hra se stále stupňovala. „Když si hráli, jeden z patnáctiletých navrhl ostatním, že by měli Christophera zabít. Nebylo to plánováno, bylo to součástí jejich hry.“

„Pak na něj začali házet kameny, bodli ho nožem do zad, a jakmile byl mrtvý, odtáhli ho do mělké jámy,” uvedla policie. „Zaházeli ho hlínou a navrch dali rostliny a uhynulé zvíře, aby ho zamaskovali.“

Hrozí vendeta

Matka oběti Concepción Morová ale odmítla, že by syna zabili při hře: „To je u hry nelogické. Měli by zaplatit za život mého syna.“ Jedna z tet podle agentury AFP dodala: „Chceme pomstu. Když nám nedají spravedlnost, pomstíme se.“

Patnáctiletým chlapcům hrozí trest vězení, pokud je soud shledá vinnými. Zbylé tři děti jsou ale nezletilé a hrozí jim jen „jiný druh trestu“, uvedl úřad mexického žalobce, aniž upřesnil podrobnosti.

Kultura organizovaného zločinu

Město Ciudad Juárez ve státě Chihuahua a jeho okolí se v minulých letech stalo dějištěm řady krvavých masakrů v rámci mexické drogové války, v níž byly tisíce lidí zabity při střetech mezi soupeřícími drogovými kartely. Vraždy, mučení, únosy a vydírání tu patří ke každodennímu životu.

Pět dětí obviněných z vraždy „je obětí tohoto prostředí, plného krajního násilí“, řekl výkonný ředitel nevládní organizace Síť pro práva dětí (CRN) Juan Martín Pérez. „Panuje tu silná přítomnost a kultura organizovaného zločinu. Děti jen odrážejí to, čeho jsou denně svědky,“ uvedl.

Jen loni bylo v Mexiku uneseno 1698 osob.

Podle kriminalisty a forenzního experta Carlose Ochoy podobné případy poukazují na „nástup generace psychopatů“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám