Hlavní obsah

USA pomohou spojencům z Perského zálivu s protiraketovým systémem

Camp David

Spojené státy pomohou s vybudováním systému protiraketové obrany, který plánují arabské státy Perského zálivu (GCC). Prezident Barack Obama to potvrdil po čtvrteční schůzce ve svém letním sídle v marylandském Camp Davidu. Na dvoudenní summit, který pořádal, však dorazili jen dva ze šesti nejvyšších představitelů GCC.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama s kuvajtským emírem šajchem Sabahem Ahmadem Sabahem (vlevo) a jeho katarským protějškem Taminem Hamídem Sáním.

Článek

„Dal jsem jasně najevo, že Spojené státy budou stát při svých partnerech z GCC proti hrozbě vnějšího útoku,” prohlásil Obama a dodal, že spojencům jde o mír a dobré sousedské vztahy s Íránem.

Američané budou s arabskými partnery spolupracovat na poli boje proti terorismu, námořní ochrany, kybernetické bezpečnosti i raketové obrany.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Státy GCC, kterými jsou Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, v rámci kolektivní bezpečnosti chtějí vyvinout regionální systém ochrany před balistickými střelami. Jeho součástí má být i systém včasného varování.

Podle závěrečného prohlášení USA přispějí arabským státům s technickou pomocí. Spojené státy také uvádějí, že v případě ohrožení regionu zváží k jeho obraně společné kroky včetně možného použití vojenské síly.

Špičky chyběly

Většina nejvyšších představitelů GCC však na Obamův summit nepřiletěla. Přítomni byli jen šéfové vlád Kuvajtu a Bahrajnu. Ostatní státy vyslaly jen níže postavené zástupce.

Překvapivě chyběl i saúdský král Salmán. Důvodem mělo být humanitární příměří v Jemenu, jež bylo vyhlášeno od čtvrtka. Saúdská Arábie vede sunnitskou koalici proti šíitským povstalcům v Jemenu podporovaným Íránem.

Podle Bílého domu není Salmánova nepřítomnost signálem nelibosti Rijádu vůči bezpečnostním zárukám, jež chtějí Spojené státy nabídnout.

Výběr článků

Načítám