Hlavní obsah

Bývalý agent CIA dostal tři a půl roku, dal tajná data novináři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý agent americké Ústřední zpravodajské služby CIA byl v pondělí odsouzen ke třem a půl letům vězení za únik tajných informací souvisejících s někdejší neúspěšnou americkou operací vedenou proti íránskému jadernému programu. Pracovník tajné služby Jeffrey Sterling půjde za mříže kvůli datům, která v roce 2003 předal novináři listu The New York Times.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Prokuratura žádala pro sedmačtyřicetiletého Sterlinga mnohaletý trest, neboť podle ní vyzrazením informací reportérovi Jamesi Risenovi ohrozil život několika lidí a celou akci odsoudil k nezdaru. Obhájci se snažili, aby Sterling vyšel od soudu s podmínkou. Soud se nakonec přiklonil k trestu, který je v USA vnímán jako úspěch žalujících federálních orgánů.

CIA chtěla podle informací, které Risen zveřejnil v roce 2006 ve své knize State of War (Válečný stav), pomocí ruského vědce podstrčit Íráncům úmyslně chybné plány na výrobu jaderných komponentů. Podle Risena se mohla ale akce obrátit v neprospěch USA, pokud by se Teheránu podařilo odfiltrovat pravdivé informace od těch mylných, a nakonec tak získat návod k výrobě dotyčných součástek.

Risen svůj zdroj nikdy neprozradil a federální ministerstvo spravedlnosti nemělo žádný přímý důkaz, že by informace vyzradil právě Sterling. Podle státních zástupců byl ale jediný, který je měl k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám