Hlavní obsah

Bývalý pastor Huckabee chce podruhé do souboje o Bílý dům

Bývalý republikánský guvernér státu Arkansas Mike Huckabee v úterý oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Někdejší baptistický pastor, který se o Bílý dům již neúspěšně ucházel v roce 2008, má šanci oslovit především nábožensky založené konzervativní voliče, analytici jej však řadí spíše k outsiderům republikánských primárek.

Foto: Jim Young, Reuters

Republikán Mike Huckabee

Článek

Pro zveřejnění svého záměru bojovat o prezidentské křeslo si symbolicky vybral arkansaské město Hope, které je rodným místem nejen jeho samotného, ale i bývalého demokratického prezidenta Billa Clintona, manžela největší favoritky voleb Hillary Clintonové.

Právě "Clintonovskou mašinerii", jak sám nazývá působení manželů ve vysoké politice, se prý během svého působení v Arkansasu snažil zastavit a hodlá tak učinit i nyní. "Takže se jeví jako velmi příhodné, že právě tady ohlašuji svou kandidaturu na prezidenta Spojených států," prohlásil devětapadesátiletý Huckabee před shromážděním svých stoupenců.

Experti však soudí, že po neúspěšné prezidentské kandidatuře před sedmi lety se Huckabee poněkud vytratil z vysoké politiky (donedávna moderoval vlastní pořad v televizi Fox News) a jeho konzervativní pozici mezitím obsadili další z ohlášených republikánských kandidátů, jako jsou senátoři Ted Cruz či Rand Paul. Huckabeeho neřadí na přední pozice ani průzkumy veřejného mínění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám