Hlavní obsah

Ozbrojenci stříleli v Mexiku na vrtulník, tři mrtví

Při útoku na vojenský vrtulník na západě Mexika zemřeli v pátek tři vojáci a dalších 12 lidí utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na mexické ministerstvo obrany. Úřady ze střelby na vrtulník, kvůli níž musel stroj nouzově přistát, podezírají místní drogový kartel ve státě Jalisco.

Foto: Stringer/mexico, Reuters

Mexický policista. Ilustrační foto

Článek

Bezpečnostní složky v metropoli tohoto státu Guadalajara se v pátek zapojily do odstraňování hořících automobilů, jimiž místní gang zablokoval silnice v reakci na vyhlášení masivní bezpečnostní operace. Na jednu ze skupin vojáků a policistů, kteří letěli v helikoptéře nízko nad zemí, zaútočili ozbrojenci a donutili ji nouzově přistát.

Prezident Enrique Peňa Nieto útok, po němž jsou další tři vojáci pohřešováni, odsoudil na svém twitterovém účtu.

Útoky na policisty a vojáky nejsou v poslední době ve státě, kde sílí moc kartelu Nová generace, nijak výjimečné. V dubnu přepadla skupina zločinců policejní konvoj a zabila 15 mužů.

Gangsteři běžně používají podobné blokády jako je ta páteční, aby zaměstnali policejní a armádní oddíly a znemožnili tak jejich operace. Úřady tohoto západomexického státu na pátek vyhlásily začátek Operace Jalisco, která má vyčistit jeho území od organizovaného zločinu. Zatím však stovky policistů tráví čas odblokováváním silnic, které kolabují nejen kvůli blokádám, ale i vinou mimořádně silné dopravy související s prodlouženým víkendem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám