Hlavní obsah

V USA demonstrovaly tisíce lidí proti policejnímu násilí

New York
Aktualizováno

Tisíce lidí demonstrovaly v noci na čtvrtek v Baltimoru, New Yorku, Washingtonu, Bostonu a dalších amerických městech na protest proti policejní brutalitě. Protesty se obešly bez většího násilí, ale v New Yorku, kde se sešlo několik set demonstrantů, podle BBC zatkla policie šedesát lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V USA demonstrovaly tisíce lidí proti policejnímu násilí Video: Reuters

 
Článek

Demonstranti protestovali proti policejnímu násilí, protože v Baltimoru zemřel černošský mladík Freddie Gray na následky zranění při zatýkání. Od pondělního pohřbu lidé v Baltimoru masově protestují, ve městě platí zákaz nočního vycházení a nasazena byla Národní garda.

„Bez spravedlnosti nebude mír,” skandovali ve středu večer v Baltimoru demonstranti. „Pošlete ty zabijácké policisty do vězení. Vinen je celý tento mizerný systém,” prohlašovali studenti a další mladí lidé. „Vraždící policisté si zasluhují celu,” stálo na jednom z početných transparentů.

Silné byly protesty i v New Yorku, kde lidé odsuzovali policejní násilí na černošských obyvatelích a hájili právo na protest.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Demonstrantka v New Yorku drží transparent s heslem Martina Luthera Kinga Nepokoje jsou jazykem neslyšených

Ve Spojených státech se v posledních měsících stalo několik případů, kdy bělošští policisté při zásahu zabili černocha. Baltimore se však od ostatních incidentů odlišuje, neboť má černošského policejního náčelníka i černošskou starostku.

Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky zlomeniny krčních obratlů, kterou utrpěl o týden dříve při zatýkání. Policie následně připustila, že policisté v rozporu s předpisy nezajistili Grayovi náležitou zdravotní péči. Když ho nakládali 12. dubna do antonu, Gray normálně komunikoval. O tři čtvrtě hodiny později už žádali o zásah zdravotníků, kteří ho převezli do nemocnice, kde po týdnu zemřel.

Foto: Mike Segar, Reuters

Demonstranti na Times Square protestují proti policejnímu násilí v Baltimoru. Drží heslo spravedlnost pro Freddieho Graye a na Černých životech záleží.

Výsledky policejního vyšetřování měly být podle dřívějších zpráv médií oznámeny 1. května. Baltimorská policie ale ve středu podle Reuters uvedla, že žádnou zprávu v pátek nezveřejní, nález předá státnímu návladnímu. Šest baltimorských policistů bylo postaveno mimo službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám