Hlavní obsah

USA neobviní Čecha, který způsobil poplach v americkém armádním zařízení

– Washington • Aktualizováno

Český občan, který způsobil u armádního zařízení ve Spojených státech bombový poplach, nebude obviněn. Oznámil to vojenský závod Picatinny Arsenal, kde se událost stala, napsal ve čtvrtek portál New Jersey Herald. Šestačtyřicetiletému Čechovi, který se podle úřadů prokázal propadlými doklady, ale hrozí vyhoštění. Imigrační soud bude jeho případ řešit v pondělí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

Mluvčí vojenského areálu Frank Misurelli ve středu řekl, že proti Čechovi nebude vzneseno žádné obvinění. Zároveň odmítl přesněji popsat, co se u zařízení Picatinny Arsenal stalo. Upřesnil, že Čech se přiblížil s osobním vozem k bráně v pátek v 11:30 místního času, a ne v pondělí, jak se původně uvádělo. [celá zpráva]

Ostraha ho považovala za možnou hrozbu a vyhlásila bombový poplach, kvůli kterému bylo evakuováno asi 5000 lidí. Pyrotechnici ale ve voze žádnou trhavinu nenašli. Podle nepotvrzených informací byl vůz přetížen a byly v něm kanystry, dráty a bedny s nářadím, což ostraha vyhodnotila jako podezřelé. Picatinny Arsenal tuto zprávu nepotvrdil a sdělil, že bezpečnostní postupy nebude komentovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Picatinny Arsenal
Zařízení Picatinny Arsenal vzniklo v roce 1880 jako sklad střelného prachu. V roce 1907 v něm vznikla továrna na jeho výrobu, která také produkovala munici. Od roku 1911 se zaměřila na vývoj a testování zbraní.
V současné době se tam vyvíjí a vyrábí konvenční munice pro střelné zbraně všech ráží od pušek až po minometné a dělostřelecké granáty. Zařízení Picatinny Arsenal se podílelo i na vývoji hlavice raket (například pro rakety patriot), minometů a přesnou munici. Od roku 1977 má za úkol vyvíjet ruční střelné zbraně a munici do nich.

Stále také není jasno, s jakým záměrem Čech k zařízení přijel a zda chtěl vjet do areálu, jak některá starší armádní prohlášení uváděla.

Rozsáhlý dopravní chaos

Čecha na místě zadržela imigrační policie a umístila ho do vazby. Zřejmě má propadlé vízum. V úterý vojenské zařízení sdělilo, že Čech měl prošlou registraci vozu a nepředložil řidičský průkaz, za což byl pokutován.

Mnozí občané tvrdí, že se ostraha zbytečně vyplašila a úřady nyní informačním embargem maskují selhání stráže. Další čtenáři zase poukazují na to, že jeden nešťastný Čech beze zbraní dokázal vyvolat rozsáhlý dopravní chaos.

V rámci bezpečnostních opatření totiž úřady uzavřely i nedalekou mezistátní dálnici, což pro řidiče znamenalo několikahodinové komplikace. CBS zase upozorňuje na to, že evakuace zaměstnanců, mezi nimiž převažují civilisté, trvala dvě hodiny, protože bylo otevřeno jen několik bran. To by mohlo být v případě skutečného útoku příliš dlouho.

Reklama

Výběr článků

Načítám