Hlavní obsah

Kouř z požárů na Sibiři dorazil do kalifornských hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Dým ze sibiřských požárů dorazil přes Pacifik do kalifornských hor, oznámila v úterý americká Národní meteorologická služba (NWS). Na jihu Sibiře zuří živel od března, v oblastech východně od Bajkalu hoří přes 100 000 hektarů lesa a oheň už zabil přes třicet lidí.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Jedna z osad v Chakaské republice na jihu Sibiře poničená požáry

Článek

Kouř z Ruska dorazil až do nevadského Rena, které je od kalifornského pobřeží Tichého oceánu přes 300 kilometrů daleko a od ruského Dálného východu je vzdáleno asi 8000 kilometrů. Vítr zanesl štiplavý dým do údolí Sierra Nevady a komplikuje místním lidem život.

Podle meteorologů by mohlo pomoci nynější větrné počasí, které na východní straně hor kouř z průsmyků vyžene. Meteorolog Brian O'Hara ale listu Reno Gazette-Journal řekl, že až se vítr uklidní, dým z Ruska si stejně do Ameriky cestu najde.

Kouř na západě USA zůstane přinejmenším do pátku.

Foto: Evgeny Yepanchintsev, ČTK/AP

Požár ve vesnici Smolenka na jihu Sibiře

Hasiči na jihu Sibiře si s obrovským požárem nevědí rady. Oblast v minulých dnech navštívil prezident Vladimir Putin, záchranáři do boje s plameny nasadily desítky letounů. Řadě měst včetně půlmilionové Čity ale stále hrozí evakuace.

Reklama

Související články

Lesní požáry se na Sibiři vymkly kontrole

Lesní požáry na jihu Sibiře se navzdory pondělním prohlášením ruských úřadů nepodařilo zvládnout. V úterý se vymkly kontrole a ohrožují další obydlená místa....

Požáry na Sibiři se čtyřnásobně rozšířily

Plocha lesních požárů se na Sibiři za posledních 24 hodin zvýšila víc než čtyřnásobně, ve čtyřech regionech byl vyhlášen kalamitní stav a s ohněm bojují tisíce...

Výběr článků

Načítám