Hlavní obsah

Pošťák z Floridy na protest přistál s vírníkem u amerického Kapitolu

– Washington/Tampa

U budovy amerického Kongresu ve Washingtonu přistál ve středu ultralehký vírník. Jeho pilot byl zadržen, uvedly Wall Street Journal a televize ABC. Podle listu Tampa Bay Times stroj pilotoval 61letý pošťák z Ruskinu Doug Hughes, který takto protestoval proti stávajícímu politicko-finančnímu systému.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U budovy amerického Kongresu přistál vírníkVideo: Reuters

 
Článek

„Policie Kapitolu vyšetřuje případ přistání vírníku s jedním pilotem na travnaté části západní louky Kapitolu,“ uvedla mluvčí Kimberly Schneiderová. „Policie Kapitolu pokračuje ve vyšetřování, jedna osoba byla zadržena,“ dodala.

Policie neuvedla identitu zadrženého, ale s plánem přistát na louce u Kapitolu se svěřil listu Tampa Bay Times jednašedesátiletý Doug Hughes: „Mám vírník. Chystám se jím letět, naruším bezletovou zónu. Nenásilně. Přistanu u Kapitolu... Žádný příčetný člověk by neudělal to co já.“

Vysvětlil také, proč se rozhodl narušit bezletovou zónu ve Washingtonu. Všem zastupitelům poslal dvoustránkový dopis. „Požaduji reformu a dávám najevo voličský protest v duchu odpovídajícímu Jeffersonovu popisu práv v Deklaraci o nezávislosti. Jako člen Kongresu máte tři možnosti: 1. Můžete předstírat, že korupce neexistuje. 2. Můžete předstírat, že bojujete s korupcí, zatímco sabotujete reformy. 3. Můžete se aktivně podílet na skutečné reformě,“ napsal.

Foto: Lauren Victoria Burke, ČTK/AP

Ultralehký vírník na trávníku Kapitolu zkoumá policejní robot.

Nikdo však nereagoval. Rozhodl se proto svoji akci zviditelnit. Kvůli protestu se naučil pilotovat vírník, což je letoun s rotující nosnou plochou, která na rozdíl od vrtulníku není poháněná. Autogyro, které má i tlačnou vrtuli, naložil na přívěs a přijel s ním nedaleko hlavního města. V ultralehkém vírníku letícím rychlostí 75 kilometrů za hodinu ve výšce 90 metrů doletěl až ke Kapitolu. Byl si přitom vědom, že může být sestřelen.

Dva dny váhal, ale pak si řekl: „Nevěřím, že by úřady sestřelily 61letého pošťáka letícího na bicyklu. Nemám nic na obranu, ale nevěřím, že by za pád chtěl být někdo osobně zodpovědný.“

Ukázalo se, že měl pravdu, což ale potvrdilo, že Kapitol není dostatečně střežený.

Předseda sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost Michael McCaul řekl agentuře AP, že Hughese by ostraha sestřelila, pokud by se ještě více s vírníkem přiblížil k budově. Podle svědka, který událost viděl, bylo přistání tvrdé. Na místě již byl policista s vytaženou zbraní.

„(Pilot) nevystoupil, dokud ho k tomu policisté nevyzvali. Měl ruce nad hlavou," citovala AP svědka.

Reklama

Výběr článků

Načítám