Hlavní obsah

Boston zúčtoval s atentátníkem na maratón. Carnajev je vinen ve všech 30 bodech

– Boston • Aktualizováno

Soud v Bostonu uznal ve středu Džochara Carnajeva, útočníka na maratón ve městě před dvěma lety, vinným ve všech 30 bodech obžaloby. Carnajev se svým bratrem Tamerlanem podle soudu plánoval krveprolití. Hrozí mu doživotí, nebo trest smrti. Porota verdikt oznámí příští pondělí.

Foto: ČTK/AP

Žalobce Aloke Chakravarty u soudu ukazuje na obžalovaného Džochara Carnajeva.

Článek

„Obžalovaný vnesl terorismus do dvorů a ulic. Myslel si, že jeho hodnoty jsou důležitější než lidé kolem něj. Chtěl vyburcovat mudžahedíny, svaté válečníky, proto si zvolil sváteční Vlastenecký den, maratónské pondělí,“ uvedl před soudem státní zástupce Aloke Chakravarty.

Jednadvacetiletý Carnajev čelil 30 bodům obžaloby. U 17 z nich mu hrozí trest smrti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obžaloba se vztahovala především k úmyslu použít zbraň za účelem hromadného ničení s následkem smrti a k použití této zbraně, respektive zbraní, neboť bomby byly dvě a Carnajevovi také později použili střelnou zbraň. Džochar byl uznán vinným ze smrti obětí, ale například také z krádeže auta a únosu s následkem těžkého ublížení na zdraví.

Obhajoba se marně snažila poukázat na to, že mladší Džochar byl pod vlivem svého staršího bratra, který rozhodoval, jak má jednat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U soudu se promítaly nové záběry z útoku v Bostonu Video: Reuters

Porota o vině Carnajeva rozhodovala dva dny, v úhrnu jedenáct a půl hodiny. Celkem ale soudní proces trval kratší dobu, než se po úvodních vleklých přípravách předpokládalo. Když soud počátkem března začínal, uvádělo se, že potrvá několik měsíců.

Bratři Carnajevovi, původem z Čečenska, při útoku a pozdějším útěku před policií zabili čtyři lidi a více než 260 dalších zranili. Staršího Tamerlana policisté zastřelili.

Foto: Reuters

Fotografie Tamerlana a Džochara Carnajevových jak je zveřejnila FBI

Porota během procesu vyslechla množství svědectví a prohlédla videa z místa činu včetně záběrů zachycujících výbuch bomby, která roztrhala tělo jedné z obětí, osmiletého chlapce, a utrhla nohu jeho sestře.

Bratři si bomby vyrobili doma z tlakových hrnců. Z místa činu utekli, policie je o několik dní později zastihla na předměstí Bostonu. Mladíci přitom zastřelili jednoho strážce. Mladšího Džochara posléze našli schovaného v člunu na soukromém pozemku. Byl celý od krve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry kamery vybavené termovizí, která pomohla odhalit podezřelého atentátníka z Bostonu Video: Reuters

Reklama

Související články

Carnajev chtěl potrestat USA, tvrdí obžaloba

Džochar Carnajev, který podle obžaloby se svým bratrem Tamerlanem provedl v dubnu 2013 bombový útok na bostonský maraton, chtěl prý potrestat Spojené státy....

Výběr článků

Načítám