Hlavní obsah

Chtěli k Islámskému státu a zabít Obamu, v New Yorku je zatkla policie

Aktualizováno

Americká policie ve středu zadržela trojici cizinců žijících v New Yorku, kteří čelí obvinění z podpory organizace Islámský stát (IS). Dva z nich hodlali odletět do Sýrie, aby se přidali k radikálům přímo na místě, třetí pak jednomu z nich pomáhal cestu financovat. Informují o tom zahraniční média. Všichni tři byli obviněni.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu Islámského státu v iráckém Mosulu. Archivní snímek

Článek

Devatenáctiletý Achror Sajdachmetov z Kazachstánu byl zadržen na newyorském Kennedyho letišti, když se snažil nastoupit do letadla mířícího do Turecka, přes jehož území chtěl podle policie přejít do Sýrie. O pět let starší Abdurazul Jurabojev z Uzbekistánu měl zakoupenou letenku do Istanbulu na březen. Jeho třicetiletý krajan Abror Habibov podle prokuratury pomáhal Sajdachmetovovi cestu financovat.

Jurabojev na sebe americké tajné služby upozornil, když na internetu psal zprávy v uzbečtině o tom, že by se chtěl připojit k IS, a pokud bude požádán, je ochoten zabít prezidenta Baracka Obamu. Při výslechu loni v srpnu tato tvrzení zopakoval a navíc přivedl policii k Sajdachmetovovi, který měl stejné úmysly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policie na muže poté nasadila agenty v civilu, kteří vystupovali jako sympatizanti radikálního islámu. "Prostě půjdu, koupím samopal, AK-47, vyjdu ven a postřílím všechny policisty," prohlásil Kazach během jednoho z nahrávaných rozhovorů s agentem.

Americké úřady se v souvislosti s leteckými údery proti IS v Sýrii a v Iráku obávají možných útoků ze strany lidí, kteří se přidali k radikálům a později se chtějí vrátit domů. Od minulého roku odjelo na Blízký východ bojovat více než 100 sympatizantů IS z USA. Desítky lidí byly podobně jako středeční trojice zadrženy a obviněny z podpory IS přímo ve Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám