Hlavní obsah

Netanjahu ničí naše vztahy, prohlásila Obamova poradkyně

Washington

Zatím nejtvrdší kritiku z okolí amerického prezidenta Baracka Obamy si vyslechl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten se chystá na pozvání republikánů navštívit Kongres USA. Bílý dům upozornil, že o návštěvě nebyl předem informován. Obamova bezpečnostní poradkyně Susan Riceová ve středu prohlásila, že Netanjahu ničí vzájemné vztahy Spojených států a Izraele.

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Je to destruktivní vůči uspořádání našich vztahů,“ řekla Riceová.

Netanjahu pronese příští týden před americkými zákonodárci projev. Do Kongresu ho pozval republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner. Komentátoři to hodnotí jako gesto vzdoru vůči Obamově politice narovnávání vztahů s Íránem.

Obamova vláda nebyla o cestě předem informována, což Bílý dům hodnotí jako porušení protokolu. Několik demokratických kongresmanů včetně viceprezidenta Josepha Bidena se už nechalo slyšet, že Netanjahuovu řeč poslouchat nebudou.

Netanjahu nezakrývá, že jeho návštěva má charakter stranickosti. Z tohoto důvodu odmítl pozvání na schůzku s demokratickými senátory. Obamova kancelář uvedla jako důvod, proč prezident izraelského premiéra nepřijme, skutečnost, že z principu nepřijímá šéfy vlád v době před volbami. Ty se v Izraeli uskuteční v polovině března.

Reklama

Výběr článků

Načítám