Hlavní obsah

Soud v USA nařídil Palestincům platit odškodné obětem terorismu

– New York

Porota newyorského federálního soudu nařídila Organizaci pro osvobození Palestiny (OOP) zaplatit odškodné 218 miliónů dolarů (5,3 miliardy korun) obětem teroristických útoků z let 2002 až 2004 v oblasti Jeruzaléma. Podle verdiktu poroty byla organizace a tehdejší palestinské vedení zodpovědné za poskytnutí hmotné podpory teroristům, kteří zabili 33 lidí a přes 450 jich zranili.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Ilustrační foto

Článek

S žalobou o odškodnění se na americkou justici obrátila desítka amerických rodin, jejichž příbuzní byli mezi oběťmi teroristických útoků přisuzovaných radikálnímu hnutí Hamás a Brigádě mučedníků od Al-Aksá, což je ozbrojené křídlo strany Fatah.

Rodiny požadovaly za šestici útoků odškodnění přes 350 miliónů dolarů (8,5 miliardy korun), výsledná částka však může být na základě amerického protiteroristického zákona ztrojnásobena.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman označil rozsudek za "morální vítězství pro Izrael".

Palestinci již podle agentury Reuters oznámili, že se proti verdiktu odvolají.

Agentura Reuters připomíná, že není jisté, zda se oběti někdy vysouzených peněz dočkají. Advokát žalující strany Kent Yalowitz tvrdí, že se pokusí získat odškodné z bankovních účtů, nemovitostí či dalšího majetku, který mohou mít Palestinci v USA, Izraeli nebo dalších státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám