Hlavní obsah

Šéf ruské tajné služby byl v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruskou delegaci na středeční bezpečnostní summit, který do Bílého domu svolal prezident Barack Obama, vedl Alexandr Bortnikov, šéf ruské tajné služby FSB. Bortnikov je přitom na seznamech vydaných Evropskou unií a Kanadou v rámci sankcí proti Moskvě. Na americkém seznamu nefiguruje.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov

Článek

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že Moskva požádala o rozšíření delegace o Bortnikova na poslední chvíli. „Spojuje nás zájem v boji proti terorismu bez ohledu na to, jaké neshody mezi námi panují kvůli krizi na Ukrajině,“ řekla Jen Psakiová, mluvčí diplomacie.

Ruská delegace předznamenávala, že Bortnikov podtrhne hlavní roli státu v boji s ideologií terorismu, ale také se s účastníky fóra podělí o zkušenosti úspěšné spolupráce ruského státu s občanskou společností a soukromým sektorem.

List The Washington Post v té souvislosti upozornil, že americké ministerstvo zahraničí v minulosti kritizovalo svévolné nálepkování extremistických skupin Moskvou. Ve své zprávě předminulý rok uvedlo, že ruské úřady zneužívají zákonů proti extremismu k „šikaně, nátlaku, diskreditaci a stíhání“ kritiků vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám