Hlavní obsah

Americký Senát schválil Cartera ve funkci ministra obrany

– Washington

Americký Senát ve čtvrtek schválil Ashtona Cartera ve funkci ministra obrany. Nového šéfa Pentagonu vybral v prosinci prezident Barack Obama, když svou rezignaci oznámil Carterův předchůdce Chuck Hagel. Někdejší Hagelův náměstek z let 2011-2013 je první významnou schválenou výměnou v kabinetu, kterou šéf Bílého domu učinil ve druhém volebním období.

Foto: Yuriko K Nakao, Reuters

Ashton Carter

Článek

Během svého senátního slyšení šedesátiletý Carter minulý týden zdůraznil, že chce zvýšit americký rozpočet na obranu, snížit náklady na pořizování nových zbraní a zasadit se o to, aby se moderní technologie dostávaly k vojsku co nejrychleji.

Horní komora Kongresu Cartera do funkce vyslala jednoznačnou většinou hlasů v poměru 93 ku pěti. K této nebývale široké podpoře mu podle komentátorů mohlo dopomoci to, že politickými názory stojí uprostřed mezi americkou levicí a pravicí. O jeho schopnostech vést úřad podle agentury AP ve Washingtonu málokdo pochybuje, kritici mu ale vyčítají, že je spíš politikem a manažerem než vojákem.

V letech 2009-2011 vedl Carter na ministerstvu obrany odbor nákupu zbraní, technologií a logistiky, poté byl do roku 2013 Hagelovým náměstkem. Jeho výhodou mohou být podle analytiků velké zkušenosti, které by mohl uplatnit při řešení chronické krize na Blízkém východě a při přípravě na novou fázi vztahů s Afghánistánem, kde loni skončila mezinárodní bojová mise.

Carter bude po Hagelovi, Leonu Panettovi a Robertu Gatesovi čtvrtým ministrem obrany v Obamově vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám