Hlavní obsah

Před vraždou „Amerického snipera“ popíjel whiskey a kouřil marihuanu, tvrdí obžaloba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý příslušník amerického námořnictva Eddie Routh před vraždou elitního odstřelovače Chrise Kylea kouřil marihuanu a popíjel whiskey. Ve středu to prohlásil žalobce v procesu, který začal v Texasu. Podle Kyleova životopisu natočil režisér Clint Eastwood film Americký sniper. Routh měl elitního střelce zabít s jeho přítelem Chadem Littlefieldem v únoru 2013.

Foto: Jon Herskovitz, Reuters

Hrob Chrise Kylea v Austinu v Texasu

Článek

Obžaloba Routha vykresluje jako opilce a kuřáka marihuany, který zabíjel zvířata a ženy ohrožoval nožem. Obhajoba naopak trvá na tom, že střílel v nepříčetnosti. Podle příbuzných trpí posttraumatickým syndromem.

Foto: Reuters

27letý Eddie Routh obžalovaný Chrise Kylea

„Důkazy prokáží, že duševní poruchy, dokonce i takové, kterými tento obžalovaný může, nebo nemusí trpět, nebrání lidem, aby byli dobrými občany, kteří nerozeznají dobré od špatného,“ prohlásil na úvod přelíčení žalobce Alan Nash.

Upoutávka na film Americký sniperVideo: Warner Bros. CZ

Soud se koná v malém texaském městečku Stephenville, jehož obyvatelstvo podle agentury AP touto kauzou žije. Kyle je navíc populární díky filmu, který za sedm týdnů promítání vynesl skoro 300 miliónů dolarů. Překonal tím rekord úspěšnosti filmu s armádní tematikou, který dosud náležel snímku Zachraňte vojína Ryana.

Problémy veteránů

Routhův případ vyvolává novou debatu o dopadech, jaké má na americké vojáky účast v bojích. Routh byl zbrojní technik a po návratu z Iráku byl na Haiti, kde pomáhal s odklízením následků zemětřesení. Z námořnictva odešel v roce 2010.

Foto: Paul Moseley, ČTK/AP

Chris Kyle na archivním snímku

Když v únoru 2013 zabil na střelnici Glen Rose jižně od Fort Worthu oba bývalé vojenské druhy Kylea a Littlefielda, odjel v Kyleově autě k sestře a k vraždám se přiznal. Řekl prý tehdy, že lidé se snaží „vysát jeho duši“.

Předtím v lednu hrozil své přítelkyni a její spolubydlící, že je zabije nožem a mečem. Pak byl hospitalizován na psychiatrii. V soudní síni byl už minulý týden při výběru poroty.

Kyle byl nasazen do Iráku čtyřikrát a „stihnul“ tam zabít 160 lidí. Sám se ale chlubil, že jich bylo 255. Po návratu založil nadaci FITCO Cares pro veterány z války, a právě v jejím rámci se do jeho blízkosti dostal Routh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám