Hlavní obsah

Čech, který 37 let unikal deportaci z USA, se vrátil. Už podruhé

Právo, Michael Švec

Příběh Ivana Václavíka (67), kterému se 37 let dařilo unikat deportaci ze Spojených států, zaujal média před rokem, kdy jej konečně americké úřady posadily do letadla směr Česko. Jak napsal na svém webu list Boston Globe, vytrvalý Čech svůj americký sen nevzdává – za poslední rok se mu podařilo na území USA proniknout zpět, a to dokonce dvakrát.

Foto: Profimedia.cz

Čech se bránil vyhoštění z USA čtyři desítky let.

Článek

Poprvé byl chycen v červenci, když na raftu překonal Rio Grande – hraniční řeku mezi USA a Mexikem. Nejnověji v lednu jej musela zachraňovat pobřežní stráž, když se u břehů Floridy potápěl motorový člun, na němž se spolu s dalšími migranty snažil do Spojených států dostat.

Plavidlo vyslalo nouzový signál a vystřelilo i světlice. Když se k němu záchranáři, kteří do akce zapojili i vrtulník, dostali, na palubě kromě kapitána a Václavíka našli i dva Brazilce. Ti se později přiznali, že za ilegální převoz z Baham do USA zaplatili celkem 14 tisíc dolarů. Václavík sdělil, že se na Bahamy z ČR dostal přes Dominikánskou republiku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pondělí měl být Čech předveden k soudu, kde mu podle listu hrozí mnohem přísnější trest než v minulosti – kvůli ilegálnímu překročení hranice a dalším obviněním může dostat až 10 let.

O pomoc nepožádal

Když byl Václavík zadržen pohraniční stráží v červenci u texaského města Mission, přiznal se k nelegálnímu překročení hranice a byl za to odsouzen k čtyřměsíčnímu vězení jako za přečin. Deportován byl počátkem prosince.

Boston Globe se pozastavil nad mírností trestu. Vzhledem k tomu, že Václavík byl už v minulosti deportován, měl být obviněn z trestného činu a čelit podstatně těžšímu trestu – jako nyní před soudem ve floridském West Palm Beach.

„Každý, kdo se po deportaci vrátí, by měl být obviněn ze zločinu,“ řekl listu Mark Krikorian, šéf centra imigračních studií ve Washingtonu.

Černínský palác Právu potvrdil, že kauzu sleduje. Sám Václavík ale české úřady o pomoc nepožádal. „O tom případu víme, americká strana nás o něm informovala,“ řekl David Frous z tiskového odboru MZV.

Václavík podle amerického tisku přiletěl do USA v roce 1974. O dva roky později soud poprvé rozhodl, že má zemi opustit. Čechovi se však dařilo vykonání rozhodnutí oddalovat.

Mezitím se ve státě Massachusetts dopustil desítek převážně menších deliktů, několikrát ale také seděl ve vězení, například za napadení cizince v kavárně nebo obtěžování 11leté dívky.

Reklama

Související články

Čech v USA se skoro 40 let vyhýbal deportaci

Do Spojených států jel původně na tři týdny, zůstal ale téměř 40 let. Americké úřady ho deportovaly 37 let poté, co jeho vyhoštění poprvé nařídil soud,...

Výběr článků

Načítám