Hlavní obsah

FBI obvinila tři ruské špióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) obvinil tři ruské občany ze špionáže. Zatčen byl ale jenom jeden z nich. Kromě jiného se měli snažit zlákat ke špionáži další osoby.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Trojice Rusů působila ve Spojených státech pracovně. Dva z nich – zástupci ruské vlády – se už v USA nezdržují, takže zadržen byl pouze jeden z nich.

Devětatřicetiletý Jevgenij Burjakov pracoval pro ruskou banku v newyorské čtvrti Manhattan. Podle vyšetřovatelů se snažil dostat k informacím týkajícím se amerických sankcí vůči ruským bankám a rovněž usiloval o údaje o vývoji alternativních zdrojů energie.

FBI má za to, že skupina zlákala ke špionáži i další lidi včetně zaměstnanců velkých společností a několika mladých žen napojených na nejmenovanou velkou univerzitu v New Yorku.

FBI na podezřelé narazila v rámci vyšetřování desetičlenné špionážní skupiny, kterou v roce 2010 zatkli a v rámci největší výměny agentů od skončení studené války vyhostili do Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám