Hlavní obsah

Tisíce lidí ve Venezuele demonstrovaly proti nedostatku zboží

Tisíce lidí demonstrovaly v sobotu ve venezuelském hlavním městě Caracasu proti nedostatku potravin a dalšího zboží v obchodech. Protest pod názvem Pochod prázdných hrnců zorganizovala venezuelská opozice, která se po několika měsících opět pokusila vzkřísit protestní hnutí, jež v loňském roce otřáslo zemí.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Tisíce lidí protestovaly ve Venezuele proti nedostatku základních potravin.

Článek

Lidé protestovali především proti nedostatku mléka, kávy, cukru, oleje, kukuřičné mouky či léků. Účast byla podstatně nižší než na obdobných shromážděních v minulosti, podotkla agentura AP. Pořádková policie lidem zabránila vstoupit do centra města, ke střetům ale nedošlo.

Analytici tvrdí, že i když nespokojenost s venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem je velká, mnoho lidi raději zůstává doma, protože se obávají dalšího zásahu proti kritikům vlády.

Venezuelu zasáhl pokles světových cen ropy, která je pro zemi důležitým zdrojem příjmů. K nedostatku základního zboží v obchodech přispívá podle analytiků přísná regulace trhu či malá produktivita výroby. Svůj díl hraje rovněž kontrola vlády nad valutovým trhem a z ní plynoucí omezené množství dováženého zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám