Hlavní obsah

V USA se opět šíří nákaza spalniček, naposledy z Disneylandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Ve Spojených státech se opět šíří epidemie spalniček, jejichž ohniskem naposledy se před Vánoci stal kalifornský Disneyland. Podle agentury Reuters úřady v pátek potvrdily přes 80 případů nakažení, z toho 68 v Kalifornii. Dalších 14 je hlášeno mimo jiné ze států Arizona, Utah a Washington.

Foto: Profimedia.cz

Viry spalniček pod elektronovým mikroskopem

Článek

Nebezpečné infekční onemocnění, které bylo přitom v USA v roce 2000 vyhlášeno za vymýcené, začíná pro tuto zemi opět představovat problém. Mnoho Američanů je neočkovaných. Vakcíny odmítají z osobních či náboženských důvodů, případně kvůli nepodložené informaci, že způsobuje autismus.

Podle listu USA Today bylo loni ve Spojených státech diagnostikováno 644 případů nakažení.

Spalničky (Morbilli)

Jedná se o virus, který se šíří jako kapénková infekce, vzdušnou cestou. Inkubační doba trvá 10 až 14 dnů

Spalničky provází kromě zarudlé vyrážky horečka, kašel, rýma a zánět spojivek. Nemoc zprvu připomíná chřipku, začíná v horních cestách dýchacích. Postupně pak vyraší načervenalá zarudlá vyrážka, která se šíří nejčastěji od hlavy a krku. Postupuje k dolním končetinám. V dutině ústní se projevuje bílými skvrnkami.

U osob s nízkou imunitou probíhají ve vážnější podobě. Vyrážku můžou navíc zkomplikovat bakterie, které se lehce dostanou do malých ranek.

V České republice se spalničky téměř nevyskytují díky povinnému očkování. Nemoc se proto objevuje jen u dospělých nebo dospívajících dětí, které nebyly očkovány vůbec nebo jen jednou dávkou. Ohroženy jsou také těhotné ženy.

Spalničky patří celosvětově mezi nejčastější příčiny úmrtí dětí do 5 let. Většina případů úmrtí na spalničky byla zaznamenána v rozvojových zemích.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé, virus se snadno šíří vzduchem. Mezi první projevy onemocnění patří kašel, zánět spojivek a rýma. Později se objeví vyrážka, která se šíří z obličeje na celé tělo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám