Hlavní obsah

Prokurátor se sám nezabil, popřela tvrzení vyšetřovatelů argentinská prezidentka

Buenos Aires

Smrt argentinského státního žalobce Alberta Nismana, který vyšetřoval krvavý útok na židovské centrum v Buenos Aires v roce 1994, nebyla sebevražda, jak zprvu tvrdily úřady. Ve čtvrtek to prohlásila argentinská prezidentka Cristina Fernándezová, kterou Nisman před týdnem obvinil, že atentátníky kryje, aby ochránila obchodní dohody s Íránem.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Argentinský státní zástupce Alberto Nisman

Článek

Nismana našli s prostřelenou hlavou v koupelně jeho bytu v neděli. U těla ležela pistole ráže .22. Prokurátor měl následující den vystoupit před poslanci a objasnit obvinění, které vznesl proti prezidentce Fernándezové.

Foto: Argentine Presidency/Handout , Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něj hlava státu umetala cestu k osvobození pěti podezřelých příslušníků libanonského hnutí Hizballáh, kteří měli na objednávku Íránu v židovském středisku povraždit 85 lidí.

Úřady nejprve na základě pitvy prohlásily, že Nisman spáchal sebevraždu. [celá zpráva]

Fernándezová ale na to prohlásila, že muž byl zavražděn.

Nisman podle Fernándezové svá obvinění vystavěl na základě falešných informací dvou svědků, kteří se vydávali za státní agenty. „Využili ho a pak ho už potřebovali jen mrtvého,“ uvedla Fernándezová v písemném prohlášení na adresu Nismana a jeho údajných vrahů. Prezidentka však žádné podezřelé nejmenovala a kvůli úmrtí prokurátora nebyl nikdo zatčen.

„Nismanovo obvinění se nejenže zhroutilo, ale je z něj opravdový politický a soudní skandál. Žalobce Nisman nevěděl, že lidé, kteří se prokazovali jako agenti rozvědky, jimi ve skutečnosti nebyli. Špióni, kteří špióny nebyli, otázky, které se proměnily v jistoty. Sebevražda, o níž jsem přesvědčena, že nebyla sebevraždu,“ uvedla Fernándezová.

Reklama

Výběr článků

Načítám