Hlavní obsah

Jednání USA a Kuby termín pro otevření ambasád nepřineslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diplomaté Spojených států a Kuby se ve čtvrtek v Havaně nedohodli na žádném termínu pro znovuotevření ambasád, prohlásila poradkyně amerického ministra zahraničí Roberta Jacobsonová. Její protějšek Josefina Vidalová, která má na kubánském ministerstvu zahraničí na starosti záležitosti týkající se USA, uvedla, že normalizaci vztahů mimo jiné komplikuje i „nespravedlivé” zanesení ostrovního státu na seznam zemí podporujících terorismus.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Poradkyně amerického ministra zahraničí Roberta Jacobsonová přichází na jednání s kubánskými diplomaty.

Článek

"Nemůže říci, kdy přesně se to stane (otevření ambasád). Pracujeme na tom tak rychle, jak můžeme," řekla Jacobsonová. Dodala, že velvyslanectví budou otevřena tehdy, až budou "vyřešeny všechny praktické problémy".

Vidalová novinářům sdělila, že vedle vyškrtnutí Havany ze seznamu zemí podporujících mezinárodní terorismus je třeba, aby obnovení diplomatických vztahů nijak nezasahovalo do vnitropolitických záležitostí Kuby. Klíčové je podle Vidalové také to, aby USA upustily od ekonomické blokády.

"Bylo to první setkání. Je to proces," řekla Vidalová o rozhovorech. Dodala, že v nadcházejících týdnech si USA a Kuba naplánují další kolo jednání.

V Havaně ve čtvrtek druhým dnem pokračovaly historické diplomatické rozhovory mezi představiteli Spojených států a Kuby. Zatímco středeční jednání se týkalo migrační politiky, ve které obě země zastávají odlišný postoj, dnešním tématem schůzky byla normalizace diplomatických vztahů a s tím související opětovné zprovoznění ambasád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám