Hlavní obsah

Smrt argentinského žalobce nikdo nezavinil, shledal patolog

Buenos Aires

Jednapadesátiletý argentinský žalobce Alberto Nisman, jehož našli v neděli mrtvého v koupelně jeho bytu pouhý den před jeho plánovaným vystoupením v parlamentu, spáchal podle patologa sebevraždu. Uvedly to argentinské úřady. Nisman minulý týden obvinil argentinskou prezidentku Cristinu Fernándezovou z krytí atentátníků na židovské centrum v Buenos Aires v 90. letech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli smrti argentinského prokurátora vyšly do ulic tisíce lidíVideo: Reuters

 
Článek

Nisman ležel v koupelně s prostřelenou hlavou, střelná zbraň se nacházela u těla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pitva neprokázala, že by na smrti prokurátora měl podíl někdo jiný. Vyšetřující státní zástupkyně Viviana Feinová však čeká na výsledky dalších rozborů, aby mohla vyloučit všechny další hypotézy. Žádný dopis na rozloučenou, který by pomohl vnést do případu jasno, se nenašel.

Zákonodárkyně Cornelia Schmidtová-Liermannová, která měla Nismana v neděli vyzvednout a doprovodit do parlamentu, však nevěří, že šlo o sebevraždu. „Všichni, kdo s ním byli posledních 24 hodin v kontaktu, říkají, že jednal s jistotou. Za žádných okolností nenaznačuje nic tomu, že se zabil,“ řekla agentuře AP.

Foto: Marcos Brindicci/Files, Reuters

Státní žalobce Alberto Nisman

Nisman měl v pondělí odpoledne vystoupit před poslanci v parlamentu, aby objasnil nařčení, které vznesl vůči prezidentce Fernándezové. O té minulý týden ve své 300stránkové zprávě uvedl, že se společně s ministrem zahraničí Hectorem Timermanem snaží umést cestu k osvobození pětice mužů podezřelých z pumového útoku z roku 1994, při němž bylo zabito 85 lidí. Atentát si měl objednat Írán, který to však popírá, a Fernándezové mělo jít o zajištění dodávek íránské ropy. Vláda obvinění označila za směšné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám