Hlavní obsah

Tlustý Leonard připravil americké námořnictvo o milióny, uplácel kapitány mladým masem

San Diego

Malajsijský šéf singapurské firmy Glenn Defence Marine Asia se přiznal k uplácení špiček amerického námořnictva, kterým dával v hotovosti tisíce dolarů, platil hotelové pokoje a prostitutky a zajistil lístky na koncert. Glenn Leonard Francis přezdívaný kvůli své váze skoro 200 kilogramů Tlustý Leonard se tak dostal k tajným informacím, které mu umožnily předražovat služby, uvedl International Business Times.

Foto: Us Navy, Reuters

Torpédoborec třídy Arleigh Burke USS Barry

Článek

Firma Glenn Defence Marine Asie po pětadvacet let zajišťovala americkému námořnictvu služby v přístavech od odtažení remorkéry přes palivo, pitnou vodu a potraviny až po odvoz odpadků. Potřeboval ale vědět, kdy které lodě kam připlují. Když kontrakt získal, uměle navyšoval náklady, někdy dokonce s vědomím důstojníků, které uplácel drahým zbožím.

Francisovi hrozí až 25 let vězení, ale trest může být nižší kvůli přiznání viny a ochotě poskytnout 35 miliónů dolarů v majetku a aktivech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Případ patří k největším korupčním skandálům v americkém námořnictvu, který postihl i špičky.

Úplatky kapitánům

Vinu už ve čtvrtek přiznal kapitán U. S. Navy Daniel Dusek, který je nejvýše obviněným příslušníkem námořnictva. Přiznal, že používal svůj vliv, aby lodě U. S. Navy zakotvily v přístavech, která Francis vlastní, nebo kde jeho firma poskytuje služby.

Ještě před Duskem se přiznal fregatní kapitán Jose Luis Sanchez, že bral úplatky. Zástupce generálního prokurátora Leslie R. Caldwell řekl: „Kapitán Sanchez zaprodal svůj post a svoji zemi za úplatky v hotovosti, luxusní hotelové pokoje a služby prostitutek.“ Vinu už přiznalo pět současných a bývalých činovníků námořnictva.

Sanchez, který pracoval jako zástupce pro logistiku 7. Flotily, Francisovi poskytoval utajené podrobnosti o přesunech plavidel a jejich zastávkách v přístavech, za což dostal v letech 2009 až 2013 od Tlustého Leonarda sto tisíc dolarů. Sanchez dokonce žádal Malajsijce, aby mu poskytl obrázky lehkých děv pro inspiraci. Pak  přes Facebook poslal vzkaz „Mňamky, taťkovi se líbí.“

Dalším stíhaným je zástupce operačního důstojníka 7. flotily Vannak Khem Misiewicz. Tomu Tlustý Leonard platil cesty, luxusní hotely, lístky na koncert Lady Gaga v Thajsku a na muzikál Lví král v Tokiu i prostitutky. Sami se oslovovali velký brácho a malý bráško.

Koupený agent

Zadržen byl zvláštní agent námořnictva dohlížející na vyšetřování John Bertrand Beliveau II, který poskytoval Francisovi informace o tom, jak postupuje prošetřování tlusťochových smluv s námořnictvem. Ten mu za to platil cesty, hotely a služby prostitutek.

O bezpečnostní prověrku kvůli aféře přišli dva admirálové Ted Branch a Bruce Loveless, z nichž jeden velel námořní rozvědce. Ti však nejsou stíháni.

Námořní vyšetřovací služba (NCIS) podezřívala Leonarda Francise několik let, ale nedokázala proti němu shromáždit dostatek důkazů. Pak se ho ale podařilo vylákat při falešné operaci do USA a v září 2013 byl zadržen v San Diegu. Ve stejném měsíci byli zadrženi další podezřelí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám